7.11.2014 г.

Нов културен център на етносите откриват в "Лозенец"

След официалното му откриване на 8 ноември (събота) в 14 часа Стара Загора ще има нов културен институт – Културно-информационен център „Етносвят България“. Построената през 2006 г. и обновена сега сграда е предоставена от Община Стара Загора на едноименното сдружение, познато повече като Клуб на етносите. Разположена е на два етажа, над които  последният-полуетаж, ще бъде зает от фондовете на Библиотека „Родина“.
Новият Център в началото на кв.“Лозенец“ разполага със зала за концерти, представления и филмови прожекции - със сцена, две гримьорни и общо 100 зрителски места; фоайе, което е подходящо за изложби, балетно студио, учебен кабинет, конферентна зала и 3 стаи за дейности по интереси. В центъра вече се провеждат занимания по йога и лечебна гимнастика, по изобразително изкуство – за деца. Скоро ще започне работата на клуб „Ръкоделие“, има идея и за формирането на Певческа група.
В събота, след откриването на Центъра, в залата на Държавна опера-Стара Загора започва концерт от изпълнения на всички етноси, представени в  сдружението. От София пристигат: Арменски танцов състав „Наири“ и певицата Такухи, Еврейски танцов ансамбъл „ Керен Шемеш", млади балерини от Руския лицей. Ще чуете и финалисти на Националния фестивал на руската песен, поезия и танци “Пусть всегда будет солнце”- 2014.  От Момчилград ще гостува Ансамбъл „Евредика“ към НЧ“Нов живот“, който ще представи  турския етнос. От Фолклорен клуб „Загорци“ ще играят полски танци. Ще чуете ученици от НУМСИ“Христина Морфова“ с ръководител Надя Тончева, които ще ни представят ромски песни и популярни хитове от Съединените Американски щати. Гръцкият етнос ще бъде представен с песни в изпълнение на Георгиус Мавракис.  Професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова от столицата ще участват с  танци от Унгария – от областите Шомоди, Земплин и  Калотасеги. За първи път в концерта на Клуба на етносите ще се представи украинският етнос с Украино-българската вокална група „Пловдив“ и наша съгражданка  Татяна Тарасова. Любопитно е, че на 9 ноември  традиционно в Украйна се отбелязва  Ден на украинския език и литература. Според православния календар, това е  ден за възпоменание на Свети преподобни Нестор Летописец - последовател  на създателите на славянската азбука  - на светите братя Кирил и Методий. На 4 ноември пък руският народ отбеляза Ден на народното единство на Русия – празник, в основата на който лежи разбирателство, етническата толерантност и добросъседство.  На 16 ноември пък е Международен ден на етническата толерантност.
Концертът в Операта ще бъде открит от Фолклорен ансамбъл „Загоре“ и закрит с общо изпълнение на песента за общия ни дом – за България. Водещ ще е Радост Овагимян. Този концерт, който се превърна вече в добра и очаквана от старозагорците традиция,  се реализира с изключителната подкрепа на Община Стара Загора, която още от създаването на организацията на етническите общности в Стара Загора през 2004 година като Клуб на етносите винаги  подкрепяла дейността му безрезервно.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар