21.11.2014 г.

Ограждат с колчета пешеходната зона

С автоматично повдигащи се и свалящи се метални колчета Община Стара Загора ще ограничи достъпа на автомобили до пешеходната част на централния булевард „Цар Симеон Велики“ в областния град, увери кметът Живко Тодоров. В момента те се монтират и до месец се очаква пешеходната зона да бъде изцяло затворена за коли. По нея ще могат да преминават само специализираните автомобили на Спешна помощ, пожарната и полицията. Служителите им ще разполагат с дистанционни устройства, с които да свалят металните буфери при необходимост. Автомобилите, които зареждат търговските обекти по главната улица между булевард „Патриарх Евтимий“ и улица „Хаджи Димитър Асенов“, ще трябва да го правят по алтернативни маршрути през задните входове, за да избегнат конфликта с пешеходците. Според Живко Тодоров, полицията трябва да организира акция, с която да респектира шофьорите.
Делото срещу Георги Сапунджиев, който на 2 юни прегази с джипа си на пешеходната зона в Стара Загора 4-годишния Паоло бе днес.
Родителите на детето Красимира и Иван Иванови се явяват като частни обвинители и съдът уважи молбата им. 14 са свидетелите по случая, като трима от тях не се явиха в съда.Сапунджиев призна пред съда всички факти и обстоятелства по делото и поиска съкратена процедура.
По-рано през деня стотици старозагорци се събраха пред сградата на Окръжния съд и поискаха ефективна присъда за Георги Сапунджиев.
Четиригодишното момченце бе убито на 2 юни в началото на пешеходната зона на Стара Загора. 44-годишният Сапунджиев бе задържан, после настанен в болница, след като се оплака, че е бил бит. След това съдът му наложи мярка „домашен арест". Решението бе обжалвано от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив, но той не уважи искането.Днес бе обявена и присъдата на Георги сапунджиев - 3 години и четири месеца лишаване от свобода.
Старозагорският Окръжен съд бе доста снизходителен, въпреки обществения натиск.
Освен това Сапунджиев е лишен от право два управлява МПС за срок от 5 години. Той бе признат за виновен по чл. 343, ал. 3 от НК за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на дете и бе признат за невинен, че деянието е извършено на пешеходна пътека. Георги Сапунджиев ще трябва да заплати и 10 500 лева съдебни разноски на родителите на детето. Решението може да бъде обжалвана в рамките на 15 дни пред Апелативния съд в Пловдив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар