20.11.2014 г.

Пчеларите против готвен законопроект, изваждащ кошерите от населените места

 Производителите на мед от страната са разтревожени заради подготвяна законодателна промяна, която ще ги задължи да изнесат кошерите си от населените места, съобщи пред Радио Стара Загора председателят на сдружение „Странджански манов мед” Манол Тодоров. По думите му темата е деликатна и преди да се пристъпи към действия, проблемът трябва да се огледа от всички страни. Пчеларите се страхуват, че поставени сред полето, пчелините ще станат обект на престъпни посегателства. Безпокоят се и че извън населеното място няма да имат достъп до електричество и вода, които са необходими за процеса на вадене на мед. Особено при големите пчелини, производителите използват електрически центрофуги и автоматични устройства за разпечатване на питите, които улесняват работата и правят по-ниска себестойността на продукцията. Ако законодателната промяна стане факт, Манол Тодоров предрича колапс на сектора, който и без това е в катастрофално състояние.
Добивът на пчелен мед тази година е намалял с 40%, а акациев, манов и липов мед почти няма, алармират от Съюза на българските пчелари. Миналата година добитият мед е бил над 10 хил. тона, но дъждовете съсипаха тазгодишния пчеларски сезон.
Германците използват българския мед като подобрител на внесения от Китай и Аржентина.
Слабата реколта принуди търговците да изкарат застояла продукция от минали години. В момента трудно може да се намери буркан с мед, на който е упомената датата на производство. Според пчеларите, ако медът е съхраняван правилно може да издържи до 5 години. Разваленият мед шупва и киселее на вкус.
По-слабото предлагане доведе и до скок в цените. В магазините килограм мед се продава средно по 11 лв., което е с лев по-скъпо от миналата година. Изкупните цени обаче са скочили по-малко - с около 0,70 лв. за килограм, като буркан мед от производител струва 5 лв.
У нас продаваме едва 25% от продукцията заради липсата на търсене. Това е и причината за ниските изкупни цени на едро
В ЕС българският мед се продава шесторно по-скъпо спрямо цената, на която се изкупува. В Германия килограмът върви средно по 16 евро, а в Гърция по 11 евро.
Преди две години вносът на мед от Китай беше забранен в целия ЕС. Това се наложи, след като в него се установи наличие на пестициди.

1 коментар: