10.11.2014 г.

Боряна Нейкова взе „Златното яйце” на тазгодишния конкурс „Веселин Ханчев”

21-годишната Боряна Людмилова Нейкова от София е носител на статуетката "Златното яйце" от 31-то издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев". Статуетката връчи зам.-кметът Иванка Сотирова. Младата поетеса получи още една награда-отпечатване на дебютната й стихосбирка.
Втората награда поделят старозагорецът Мартин Лалев за "Местопрестъпление" и Георги Гаврилов от София .
16-годишната Дамяна Димитрова от с. Леденик, обл. Велико Търново зае трето място в поетичния конкурс.
Поощрителните награди са за:
Богомил Господинов, 20 г., София
(Да избягаш от Лола)
Яница Христова, 24 г., с. Садово, обл. Бургас
(На пазара)
Теа Маргинова, 24 г., София
(Рецепта)
Мила Даскалова, 21 г., София
(Лунно)
Христо Мухтанов, 23 г., Лясковец, обл. Велико Търново
(Ноември)
Аделина Иванова, 18 г., София
(Сърцето ми е смачкан лист)
Стамена Дацева, 19 г., Разград
(Думата много)
Александър Христов, 24 г., Елена
(София в 3 действия)
Мануела Русева, 24 г., Alicante (Spain)
(За страха)
Христина Маджарова, 22 г., Елхово
(Още има сърца...)
Красимир Нейков, 22 г., Варна
(Математика)
Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека „Родина" и къща музей „Гео Милев".Наградите бяха връчени на Античната улица в старозагорския Регионален исторически музей.
Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев" е обичан и популярен сред младите автори от страната и вече е утвърден като стълбица за тяхното развитие. Той е наследник на литературните традиции на Стара Загора. Участие в него могат да вземат всички автори, навършили 14 години, но не по-възрастни от 25 години, към датата на отчитане на конкурса и неиздавали до момента своя стихосбирка.
Всеки кандидат имаше право да представи от 5 до 10 поетични творби, напечатани в три еднообразни екземпляра, които да бъдат разгледани от квалитетно жури, съставено от утвърдени литературни творци и критици, както и лауреати от изминали издания на конкурса. Тази година младите таланти бяха оценявани от Георги Господинов, Силвия Чолева и Иван Ланджев.
Час преди официалната церемония на Античната улица в старозагорския музей своята първа стихосбирка „Между два града" представи Стойчо Младенов. Той е носител на голямата награда от миналогодишния конкурс за поезия „Веселин Ханчев" в Стара Загора.
По традиция за участниците в НМКП „Веселин Ханчев" се организира и Поетична работилница, в която се включват членовете на журито, които тази година ще се съберат с младите автори на 8 ноември (събота), за да обменят опит, идеи и вдъхновение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар