7.11.2014 г.

Академик Марков представя различен поглед за историята на Втората световна война

Излезе първата книга на акад. Георги Марков от "Друга история на най-голямата война" (ИК "Захарий Стоянов"). Тя носи заглавие "Разгарянето на пожара".
Съхранената памет за войната дава ценната възможност не да зачеркнем, а "да теглим чертата на миналото", убеден е авторът. Той е от поколението, което демографите наричат "следвоенното бейби бум поколение", и е израснал под неотшумялото ехо на залповете и взривовете от Най-голямата война. Като млад историк се занимава с взаимоотношенията между Съветския съюз и САЩ в Антихитлеристката коалиция, а така също и с военнополитическите отношения между Царство България и Третия райх, но тогава ръцете на младия учен са вързани от разбирането за истината като удобна и неудобна, а правдата като малка и голяма. Историографията по време на Студената война също има черно-бяла схема: нацизъм равно на болшевизъм и Сталин и Хитлер са разнояйчни тоталитарни близнаци.
През изтеклите десетилетия въпреки идеологическите спирачки Георги Марков продължава да рови в историята на Най-голямата война и вярва, че ще се върне към любимата си тема. И наистина той се връща вече като зрял академик, уверен, че може да премине от фактите към плодовете на размислите и техните разширяващи се обобщения. Неговата "друга" история търси "третата истина на Ничията земя" между двете фронтови линии, макар там да дебне опасността от попадане под кръстосан огън. Авторът съзнава, че ако някому не се хареса тази "другост", то той има право да разкаже своята неподправена история, като сам добавя, че "в науката само авторът е в единствено число, а гледните точки и историите винаги са в множествено".
В тази книга акад. Георги Марков се изявява като високо ерудиран мислител, който обобщава събитията преди фронта и на фронта с блестящ стил и богат език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар