18.11.2014 г.

До 25-и обявяват банките, които ще плащат влоговете от КТБ

Въпреки че наближава крайният срок за изплащане на гарантираните влогове в КТБ (4 декември) гражданите нямат яснота, как ще получат парите си. Ето информация от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, където е, може би, най-пълната информация по темата


В: Кога най-рано мога да си получа гарантираната сума по влога?
О: На 4 декември 2014 г. (20 работни дни след отнемане на лиценза съгласно ЗГВБ).
В: Как ще разбера откога и къде мога да я получа?
О: До 25 ноември 2014 г. (най-късно 7 работни дни преди началния ден на изплащането съгласно ЗГВБ) ФГВБ ще публикува на уебсайта си и в медиите датата на началния ден на изплащането и имената на обслужващите банки?
В: Има ли график за изплащане на депозитите?
О: Не. От 4 декември 2014 г. можете да получите подлежащата Ви на изплащане сума в удобен за Вас ден и час.
В: Докога мога да получа влога си?
О: От обявения първоначален ден на изплащането, 4 декември 2014 г., в рамките на 5-годишния давностен срок.
В: Къде трябва да отида, за да получа влога си?
О: В една от изплащащите банки, които ще бъдат оповестени най-късно до 25 ноември 2014 г.
В: Какви документи трябва да нося, за да получа влога си?
О: Документ за самоличност. На място подписвате декларация (2 броя) за липса на обстоятелства, водещи до изключване от гаранция (Примерен образец на Декларацията можете да свалите от Полезни документи). Формуляр на декларацията ще бъде налична и в обслужващата банка.
В: Мога ли чрез пълномощник да се разпоредя с подлежащата ми на гаранция сума?
О: Да. Необходимо е да имате изрично нотариално заверено пълномощно за целта. Примерно съдържание на пълномощното е публикувано в секция „Полезни документи“. Също така е необходимо да представите нотариално заверена декларация (2 броя) за липса на обстоятелства, водещи до изключване от гаранция. Примерен образец на Декларацията можете да свалите от секция „Полезни документи“.
В: Необходимо ли е лично да подпиша декларацията за липса на обстоятелства?
О: Да. Ако не можете да отидете лично в банката да се разпоредите със средствата си и да подпишете декларацията, следва наред с пълномощното да представите и нотариално заверена декларация.
В: Мога ли да получа документ за подлежащата ми на изплащане сума?
О: Не е необходимо, но ако желаете, можете да получите от банката с отнет лиценз удостоверение за подлежащата Ви на изплащане сума след 4 декември 2014 г. (началния ден на изплащане).
В: При откриването на депозит в КТБ му съм бил с една лична карта и постоянен адрес (посочени в договора за откриване на депозита), а сега съм с друга лична карта и постоянен адрес. Ще бъде ли проблем при изплащането на гарантираните депозити?
О: Да. С цел защита средствата на вложителя, обслужващата банка няма да счита за идентифициран вложител, който представи различни лични данни от тези в системата на КТБ. Актуализиране на личните данни се извършва непрекъснато при явяване на клиент и представяне на актуални лични данни в клоновата мрежа на КТБ АД. Данните се въвеждат своевременно в системата на банката и се актуализират в обслужващата банка в срок до 3/7 дни.
В: Какви влогове са гарантирани? Разплащателната сметка влог ли е?
О: Гарантирани са всички сметки: срочни, безсрочни, спестовни, депозити – срочни или безсрочни, разплащателни сметки, салда по дебитни карти и други продукти, попадащи в понятието влог по смисъла на закона.
В: Как се изплаща гарантирана сума по детски влог?
О: При изплащане на гарантираната сума от обслужващата банка ще се прилагат правилата за разпореждане с детски влог, а именно разпореждането с гаранцията ще се извърши след представяне на съответно съдебно решение.
В: Какво представлява гарантираната сума, която ще получа?
О: Това е сборът на сумите по всички сметки, които имате в банката – разплащателни, депозитни и т.н. ведно с начислените до момента на отнемане на лиценза на банката лихви в размер до 196 000 лв.
В: Цялата сума по гарантирания си влог/ове ли ще получа?
О: Да, ще Ви бъде изплатена изцяло гарантираната сума по влога/влоговете Ви.
В: В каква валута ще ми бъде изплатена гарантираната сума?
О: В левове. В случай че имате влог в чуждестранна валута ще Ви бъде изплатена левовата равностойност на съответната валута по фиксинга на БНБ в началния ден на изплащането.
В: Мога ли да изтегля подлежащата ми на гаранция сума с дебитна карта?
О: Не. Трябва да отидете лично в обслужващата банка и да подпишете декларацията, след което да се разпоредите със средствата си.
В: Гарантирани ли са влоговете на физически и юридически лица?
О: Да, гарантирани са влоговете на физически лица (граждани и ЕТ) и юридически лица (търговски дружества, фондации и сдружения с нестопанска цел и др.) поотделно във всяка една банка.
В: Какво да направя, ако не съм съгласен с подлежащата ми на изплащане от ФГВБ сума?
О: Подайте писмено възражение към квесторите/синдика на банката.
В: Откъде мога да получа повече информация?
О: От сайта на ФГВБ – www.dif.bg, на тел. 0700 144 03.

Няма коментари:

Публикуване на коментар