19.11.2014 г.

Велоалеи ги имаме всякакви

Добрият пример
Велоалея от Нова Загора беше отличена като добър пример от конкурс, обявен от националнато сдружение "Клуб на любителите колоездачи".
Интернет-конкурсът „Велоалеите в България“ се проведе през октомври и целта му бе да се покажат добрите и лошите практики при проектирането и изграждането на велоалеите в цялата страна. Той имаше две категории: „Велоалея за пример“ и „Най-абсурдна велоалея“.
Участниците изпращаха снимки и за двете категории, като получилите най-много харесвания във фен страницата на клуба във Фексбук заеха първите места.
В категорията „Велоалея за пример“ победител е изпратената от Генчо Рачев снимка на велоаелея в Нова Загора.
И плевенската алея
Приза „Най-абсурдна велоалея“ спечели снимката на Даниела Бенова от Плевен.
Кметовете на Нова Загора и Плевен ще получат съответно поощрителна и укорителна грамота и писма с препоръки от членовете на Клуб на любителите „Колоездачи“.

Стара Загора и столицата не спечелиха призове, въпреки че поне за втория можеха успешно да се преборят. Може би заралии и софиянци не са разбрали за конкурса. В столицата например има забележителни велоалеи, които завършват в…дърво. В града на липите пък алеите бяха направени след повторен ремонт. Първо подмениха плочките на тротоара, защото зоната на колоездачите е, незнайно защо до тази на пешеходците. После разкъртиха плочките и направиха алеите. Оставиха обаче високи бордюри, както и изпъкнали шахти, за да бъдат велосипедистите в кондиция. Да не говорим, че трасетата криволичат ту от северна страна, ту от южна на централния булевард. Важното е да се отчита изпълнения на проекти, майната му на функциалността, нали и без друго от пешеходци колелетата не могат да се движат с повече от 5 километра в час…  

Няма коментари:

Публикуване на коментар