7.11.2014 г.

Кралицата отровителка Катерина Медичи изгрява в романа "Предсказанието" на Александър Дюма

Властолюбивата и със силна воля кралица и отровителка Катерина Медичи - една от най-противоречивите фигури в световната история, изгрява с целия си демоничен блясък в романа "Предсказанието" на Александър Дюма. Книгата, която поставя началото на поредицата  на Дюма, разказваща за династията Валоа, за пръв път излиза в превод на български (в поредицата "Световна класика" на изд. "Персей"). Романът е завръзката на трагедията, която ще сполети хугенотите по време на Вартоломеевата нощ и която е в центъра на романа "Кралица Марго".
Франция, средата на XVI век. Крал е младият Франсоа II, женен за шотландската кралица Мария Стюарт. Но управлението на страната реално е в ръцете на кралицата-майка - Катерина Медичи.
За да се спасят от проливен дъжд, херцог Дьо Гиз, маршал Дьо Сент Андре и принц Дьо Конде се отбиват в мизерна крайпътна кръчма. Подслон там потърсва и циганка, която решава да им предскаже бъдещето. Предсказанието е фатално не само за тримата велики мъже, но и за съдбата на кралството. В мрачната кръчма принц Дьо Конде вижда за пръв път красивата Шарлот, дъщеря на маршал Дьо Сент Андре и годеница на най-големия син на херцог Дьо Гиз. Независимо от безбройните си победи на нежния фронт, принцът се влюбва безпаметно в нея. Дълго време след това любовта на Дьо Конде е все по-силна, ала неотстъпчивостта на госпожица Дьо Сент Андре - все по-голяма. Каква е причината, ще стане ясно, когато тайна любовна бележка, попаднала в случайни ръце, се оказва малкото камъче, което ще преобърне колата на цяло едно кралство и ще превърне приятели във врагове.
И до днес Александър Дюма-баща е един от най-продаваните френски автори в света и най-екранизираният (с над 200 филма по негови творби). Малко известен факт е, че той е квартерон, човек със смесена кръв: баба му е чернокожа робиня, а дядо му – аристократ и генерал. Не може да се отрече, че този смесен произход вреди през целия живот на писателя. Но успехът му е сензационен и за времето си.
Дюма е на гребена на вълната с романи в подлистници, които преживяват истински бум в средата на ХIХ век. Така излизат неговите шедьоври „Тримата мускетари”, „Граф Монте Кристо” и „Кралица Марго”.
Но проблемът на писателя е, че живее екстравагантно и нашироко (напр. сам си построява замък „Монте Кристо”). Печели страшно много от книгите си, но още повече харчи. Има няколко незаконни деца, които признава (сред тях е Александър Дюма-син, авторът на „Дамата с камелиите”).
Александър Дюма е един от първите изследователи, които проучват документалните извори и написват исторически трудове - например за скандалната фамилия Борджии. Тук не важи знаменитото правило на писателя, че историята е просто пирон, върху който закачва произведението си. Напротив, в книгата си „Борджиите” (от документалната му поредица „Знаменити престъпления”), появила се за пръв път в превод на български в издание на „Персей”, Дюма, освен че е превъзходен писател, е добросъвестен изследовател, който е събрал и систематизирал историческите факти, за да добием реална представа за личности като папа Александър VI и децата му Чезаре и Лукреция Борджия. А тяхната история е достатъчно интересна сама по себе си, за да има нужда от разкрасяване.
Но Александър Дюма е любимец на много поколения читатели най-вече заради романите си с обаятелни герои, заплетена интрига, превъзходен диалог и динамично действие. Да защитиш честта на кралицата и да си способен да направиш всичко за приятелите си, е не само вълнуващо преживяване, но има и възпитателен ефект, такива „мускетарски” приключения те учат на доблест и смелост, на мъжество и себеотрицание.
Наред с мускетарската романна серия за д'Артанян ("Тримата мускетари", "Двадесет години по-късно" и "Виконт Дьо Бражелон или Още десет години по-късно"), особено популярна е и другата романна поредица на Дюма, разказваща за династията Валоа. Най-известният роман от нея - "Кралица Марго" (1845), е издаван многократно у нас, докато "Графиня Дьо Монсоро" (1846) и "Четиридесет и петимата" (1847) се появиха сравнително късно в превод на български. А романът "Предсказанието" сега за пръв път става достояние на читателската публика у нас.
Според изобразените исторически събития действието на "Предсказанието" предшества това на познатите три книги за династията Валоа. Романът обаче е написан от Дюма десет години по-късно (първото му издание е от 1858 г.).
Произведението разказва за времето непосредствено преди избухването на религиозните войни между католици и хугеноти във Франция, продължили от 60-те години до края на XVI в. Това е завръзката на трагедията, която ще сполети хугенотите по време на Вартоломеевата нощ (23 срещу 24 август 1572 г.) и която е в центъра на романа "Кралица Марго".
"Предсказанието" представя Франция от средата на XVI век. Крал е 16-годишният Франсоа II (1544-1560), женен за шотландската кралица Мария Стюарт. Но управлението на страната реално е в ръцете на кралицата-майка - властолюбивата и волева Катерина Медичи, потомка на прочутия флорентински род и една от най-влиятелните личности на XVI век. Вдовица на крал Анри II Валоа и кралица-майка, тя управлява Франция в продължение на три десетилетия, докато младите й синове се качват един след друг на престола - Франсоа II, Шарл IX и Анри III. След смъртта на последния династията Валоа е заменена от Бурбоните, когато крал става Анри IV, съпругът на кралица Марго от едноименния роман на Дюма.
В "Предсказанието" за пръв път срещаме героите на тази епоха - Катерина Медичи и безволевия й син Франсоа II, херцог Дьо Гиз, принц Дьо Конде и адмирал Дьо Колини. Не само те, но и други важни персонажи в романа са реални исторически личности.
Така например маршал Дьо Сент Андре е значим политик и военачалник, който се издига от придворен благородник до маршал и губернатор на Лион, където се заема с преследване на хугеноти, конфискува имуществото им в името на краля, но нерядко задържа част от богатствата им за себе си. Заедно с херцог дьо Гиз и конетабъла Монморанси той застава начело на най-крайните католици.
Дъщеря му Маргьорит (в книгата е наречена Шарлот) е придворна дама на Катерина Медичи и се прочува както с любовните си похождения, така и с амбициите си да си осигури изгоден брак. Първоначално тя прави опит да се омъжи за принц Дьо Конде, после за Анри дьо Гиз, докато накрая се задоволява с манастирски настоятел, когато успява да принуди да се откаже от сана си.
Робърт Стюарт също е реална историческа личност - шотландски протестант, който действително убива президента католик Минар.
В типичния си авантюрно-приключенски стил Дюма успява да вплете реалните герои и събития в сюжет, в който основен двигател са фаталната предопределеност и любовните терзания на принц дьо Конде. Предсказанието на старата циганка е съдбовно не само за херцог Дьо Гиз, маршал Дьо Сент Андре и принц Дьо Конде, но и за участта на кралството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар