14.11.2014 г.

„Крахът” на Виктор Суворов е втората книга от поредицата „Хроники на Великото десетилетие"

„Крахът” е новата книга на световноизвестния писател Виктор Суворов е втората част на трилогията "Хроника на Великото десетилетие" - грандиозна историческа реконструкция на събитията от 1956-1957 година, когато управляващият дуумвират Хрушчов - Жуков отстранява от ръководството на Съветския съюз бившите най-близки съратници на Сталин. Първата бе „Тя се казваше Татяна”. И в тази главен герой е командващия на парада на победата.
Маршал Жуков тайно подготвя военен преврат, за да свали Хрушчов и да стане пълновластен господар на страната. Като реконструира събитията от онова време и сглобява известни и малко известни факти в сложна мозайка, авторът разказва за борбата за власт в ръководството на СССР, за заговора на Жуков и приближените му срещу Хрушчов и разкриването на този заговор благодарение на редица случайности. Пише и за сложната тайна операция за изолирането и отстраняването на Жуков от власт. "Крахът" е книга за това как се променя управлението на страната след отмяната на сталинската практика за систематична насилствена смяна на ръководния елит, как започва да прави кариера във властта новото поколение млади партийни лидери, които след няколко години сменят Хрушчов на кормилото на страната, какъв алтернативен сценарий за развитието на СССР е подготвял Жуков и защо Хрушчов, макар да е направил много грешки по време на управлението си, все пак заслужава ако не благодарност, то поне признателност за това, че е спасил страната и света от Жуков.

Виктор Суворов е добър и увлекателен автор, пише чисто по руски, макар и на служба на Нейно британско величество. Той, според собствените си признания е и предател. Каквито са и настоящите ръководители на постсоциалистическите страни, поне повечето от тях. Предател, но пък има ясно изразена позиция, освен това ни разкрива и интересен поглед към близката история, която бе „невидима” допреди четвърт век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар