10.11.2014 г.

От 4 декември щяло да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще започне изплащането на гарантираните от закона влогове в "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) на 4 декември.
Това се посочва в специално съобщение на Фонда за условията и реда, по които ще става това изплащане.
"Всеки един такъв депозит ще бъде изплатен, защото държавата стои зад него. Няма основание, който и да било да се притеснява от това, че гарантираните депозити няма да бъдат изплатени", заяви пред журналисти Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и шеф на временната парламентарна бюджетна комисия след нейно закрито заседание, на което финансовият министър Румен Порожанов бе изслушан по казуса с КТБ
От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., всеки гарантиран вложител в КТБ получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да получи плащане, вложителят следва да отиде на място в определената му обслужваща банка, където представя документ за самоличност - лична карта за физическо лице, и се разпорежда със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.
Няма законово изискване и не е необходимо вложителят да прави заявление до ФГВБ или до обслужващата банка, за да получи изплащане на подлежащата му на гаранция сума.
Управителният съвет заявява, че фондът извършва сериозна подготовка и има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете, и уверява, че гарантираните суми на вложителите в КТБ ще бъдат изплатени в законово определения срок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар