19.01.2011 г.

Отново с приказен сюжет ни омайва Рушди в „Чародейката от Флоренция”

„Чародейката от Флоренция” е още един роман на Салман Рушди  в модерния стил магически реализъм, който излезе на български език. Успехът на книгата е предначертан, защото кой не обича приказки...
Един тайнствен чужденец се появява в двора на Великия могол с вълшебна история, предназначена само за ушите на царя. Тя ще реши съдбата на младия флорентинец с многото имена, който броди из света, за да стигне до целта си, но винаги по заобиколни пътища. По магически заобиколен път Рушди води читателя през многобройните пъстри и омайващи дипли на разказ, който с вълшебна алхимия споява два свята – този на Изтока и този на Запада – и ни оставя без дъх. Подобно на Шехеразада, младият Николо Веспучи от Запада разплита пред Великия владетел на Изтока приказката за една чародейка, невероятна история, която води там, където всички истории се сливат и разделят отново. Роман за невъзможното завръщане и за заобиколния път към бъдещето, който винаги и неизменно се слива с миналото на нашите души. История за твореца, влюбен в своето творение, и за творението, влюбено в своя създател.
Салман Рушди е роден в Мумбай (Бомбай) на 19 юни 1947 г. Носител на Нобелова награда за литература. През 1989 г., след излизането на “Сатанински строфи”, е издадена “фетва” от покойния ирански аятолах Хомейни за убийството му и писателят става обект на религиозно преследване. Заплашван със смърт, Рушди се превръща в символ на борбата срещу религиозния фанатизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар