24.01.2011 г.

Проект за зоотерапия готвят в земеделски институт

Земеделският институт в Стара Загора, известен сред по-възрастните поколения като НИГО, е сред водещите в страната по селекция и развъждане на говеда, овце, зайци и птици. Разполага със собствена мандра, фуражен цех и земеделска земя. Животните, които се отглеждат в института, са включени в генофонда на България, а птиците съставляват 99% от него, съобщи директорът доц. Стайка Лалева.
От 1 година Земеделският институт в Стара Загора е поел и нова мисия. В своеобразен зоопарк, непосредствено след портала, съжителстват екзотични птици, декоративни козлета и понита. Освен, че е атрактивен, той има и конкретна цел. Институтът ще кандидатства за финансиране на проект за терапия на деца с увреждания чрез контакт с животни, който е полезен и за всички.

Ще бъдат създадени и специални условия за деца от детските градини. При посещение в Института, те ще могат да пояздят пони, да засадят цвете и да опитат истинско прясно мляко, каза още доц. Лалева.
Атракция са и двете лисичета, които са донесени от ловци. Учудващо е, че хищниците мирно делят съседни клетки с декоративни кокошки и не се страхуват от хората.
Зоопаркът ще се обогати с бели пауни и лебеди, за които се подготвя специално езеро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар