21.01.2011 г.

Паметник на Центъра на вселената вдигат в центъра на Стара Загора

Съветът за развитие на туризма при община Стара Загора подкрепи идеята за обявяване на Стара Загора като Център на Вселената на свое заседание на 19 януари 2011 г. Идеята на тази интересна закачка, на която да се закачат туристите, е на двамата старозагорски бизнесмени Пламен Русев и Николай Далаков от 2003 г. Двамата дори са запазили слоугана, който се оказва, че е един от най-евтините и ефикасни начими за рекламирането на града на липите и региона. Презумцията е, че Вселената е безкрайна и затова, защо не, центъра е в центъра на Стара Загора, извинете за тавтологията.
Още тогава те запознават своята идея на общинската администрация, но развитие не настъпва. През 2008 г. отново припомнят за предложението си на кметския екип на д-р Евгений Желев, но и този път не получават никакъв отговор. Към края на миналата година двамата неуморими ентусиасти сезират градоначалника проф. Светлин Танчев, който веднага официално им отговаря: „Предвид значимостта на заявения проект, както и на мястото за разполагането му (в недействащия шадраван на общинския площад) би било целесъобразно да бъде изработено обемно-пространствено проучване, което би визуализирало по подходящ начин заявената идея за изграждане на монумент „Център на Вселената“. Така предложеният проект ще бъде разгледан във Ваше присъствие на заседание на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда в срок, зависещ от представянето на проекта. След произнасяне на Обществения съвет относно целесъобразността и ефекта от поставянето му, проектът ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет на община Стара Загора за окончателно произнасяне.
На заседанието на Съвета по туризъм Пламен Русев презентира два идейни проекта. И двата са разположени в сегашното т.н. водно огледало, като в средата му има поставено пластично тяло – едното изпълнено от стъкло, другото- от метал. Русев представи някои от практиките в това отношение по света – „Края на света“ в Аржентина, „Средата на света“ – в Еквадор, паметник на флейтиста в Китай, на вратовръзката, на иглата, на невидимия човек и др., и икономическите ползи от подобни реализирани идеи. Благодарение само на билбордовете, поставени на двата входа на областния град от Русев и Далаков, на бирената реклама на „Загорка“ и на фейсбук, Стара Загора вече е известна като център на Вселената. Съветът по туризъм с председател зам.-кмета Велизар Балабанов единодушно реши, че е готов с целия си ресурс да работи за реализиране на вече патентованата идея. Следва да се извървят стъпките за внасяне на проекта за обсъждане от Съвета по естетизация на околната среда и в местния парламент.
P.S.
Двамата бизнесмени вложиха много усилия и средства с рекламирането на своята инициатива. Тя на мнозина може да звучи мегаломански или дори глупаво, но всъщност се е съвсем нормален начин за рекламиране, прилаган успешно по света. Навремето, директорът на Народна обсерватория „Юрий Гагарин” д-р Алексей Стоев също имаше свой проект в подкрепа на инициативата. Паметникът да бъде под формата на слънчев часовник, показващ разстоянието до най-близките небесни тела и звезди до „Центъра на Вселената”, такава бе визията на местния звездоброец. Нашата рубрика „от центъра на вселената” също е свързана с тази идея, чисто по старозагорски. Работата е в това, че в центъра, както и в цялата вселена работата вървят трудно, бавно, а понякога и съвсем хич. Защото хората, не само в "центъра",трудно си комуникират, а често и взаимно си пречат, дори когато идеята си струва. Друг е въпросът, че и в „центъра” има много трески за дялане – особено в областта на туризма. Но за това друг път, както казва вездесъщата Васа...

Няма коментари:

Публикуване на коментар