7.01.2011 г.

Канят Берое в Полша за откриването на нов стадион в Гдиня

Полският първодивизионен тим Арка (Гдиня) покани Берое на контрола по случай откриването на новия 15-хиляден стадион в полския град. Срещата, която по всяка вероятност ще се играе на 19 февруари ще бъдат тествани всички системи за сигурност, пропускателни системи и съоръжения на изцяло реновирания стадион. Лично спортният директор на полския тим Адржей Кжижиневски е изпратил официалната покана за контролата. Старши-треньорът на Берое Илиан Илиев пък лично потвърди интереса на беройци да участват в мача, ако от Арка се съгласят на поемат пътните разходи и настаняването на клуба. Единственото условие е беройци да не "губят" повече от 2 дни в път, защото седмица по-късно започва първенството в "А" група.
За да бъде потвърдена контролата остава от Арка да уредят всички подробности по гостуването на Берое - пътуване и настаняване. За тази цел е нужно скорошно решение на градските власти в Гдиня, които искат откриването на стадиона да е празник.
Арка и Берое са стари познайници от евротурнирите. През 1979 г. Берое играе финал за Купата на Съветската Армия и така се класира за турнира за КНК. Арка пък печели Купата на Полша и така в първия кръг двата отбора се срещат. В състава на съперника на зеленобелите са и няколко национали на „Дружина полска” начело с нападателите Коринт и Квятковски. Първият двубой в Гдиня е загубен с 2:3, като и двата гола за беройци вкарва новото тогава попълнение от Миньор (Раднево) Теньо Тенев. В реванша беройци са безмилостни – 2:0 с голове на Петко Петков и Георги Стоянов.
През същата година Берое стигат и до най-сериозния си успех в евротурнирите, който с право се счита за един от най-големите успехи на българския клубен футбол въобще. В една луда вечер на 24 октомври в Стара Загора е победен Ювентус.
Този мач от 1979 г. е накарал поляците да потърсят именно Берое за контролата. Другите поканени отбори са били Розенборг (Трондхйам), ХИК (Хелзинки) и Спартак (Москва).
Срещата с Берое ще е кулминация на празненствата на град Гдиня, които започват на 10 февруари. Гдиня се намира в северна Полша и е пристанище. Има около 250 000 души население. Международното летище в Гданск, където се изгражда и модерен стадион за европейското през 2012 г. е само на 15 км от града.
В близките дни се очаква да стане ясно дали всичко може да бъде уредено и Берое да гостува в Гдиня за откриването на стадиона, както и да се уточнят детайлите по евентуалната контрола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар