26.01.2011 г.

Комикси от немските земи показват в библиотеката

Потопете се в света на немскоезичната Комикс - сцена! Това е покана от Регионална библиотека „Захарий Княжески” и Гьоте институт чрез поредната изложба. Светът на комиксите е радвал много поколения деца и възрастни. Сигурно и в бъдеще ще продължи да ги вълнува. Малцина знаят, че бащата на този жанр е швейцарецът Родолф Тьопфер, който през 1827 г. създава своята първа история във формата на роман в картини.
В Германия „литературата в картина” започва пътя си с Вилхелм Буш, като междувременно комиксът все повече се утвърждава като жанр, който обединява на едно високо качествено ниво многообразни литературни, художествени и дизайнерски елементи.
Изложбата демонстрира богата палитра от различни видове комикси: от класици на комикса, автобиографични, авторски, детски, манга и хумористични, до авангардни комикси и карикатура. Тя е предоставена от Гьоте институт България заедно с Швейцарското посолство у нас.
Изложбата се състои от  127 немски и швейцарски книги - комикси.
Известни автори при автобиографичните комикси са – Flix/ Феликс Гьорнер/ и  Mawil / Маркус Витцел. С имената на млади художници / Арне Белщорф, Саша Хомер и др./ са свързани авторските комикси или така наречените „графични новели”, в които се разказват делнични истории за пубертета, флиртуването, първата връзка. Съществуването на немски авангард  при комиксите се дължи преди всичко на една държава, която по идеологически причини е била против тях – ГДР. Важен форум е списание Strapazin, което представя швейцарски илюстратори като  М. С. Бастиан, Томас От.
Първият успешен немски комикс е хумористичната поредица Vater und Sohn, която може да се види на изложбата.
Изложбата „Комикс - сцената в Германия и Швейцария” е разположена в Регионална библиотека „Захарий Княжески”, фоайе първи етаж  и ще бъде отворена от 25 януари до 4 февруари 2011 год.

Няма коментари:

Публикуване на коментар