11.01.2011 г.

Безкасово плащаме глоби и данъци

Всички данъци, осигуровки и глоби ще се плащат без банките да удържат такси за услугата, но само ако издължаването става чрез дебитни или кредитни карти. Това предлага министерството на финансите. Хората, които искат да платят в брой, ще трябва освен дължимата сума към държавата, да внесат и определената от банката такса.
 Във всяко едно държавно учреждение, където се събират пари, ще бъдат поставени ПОС терминали за безкасово плащане на задължението. Амбицията на Министерството на финансите е да осигури възможност за плащане чрез банкови карти още до средата на годината. Така всеки данъкоплатец ще може да плати дължимия налог без да дава пари в брой. По същия начин ще се плащат и глобите в КАТ.
Колко ще струват на държавата поемането на банковите такси предстои да бъде изчислено. Министерството на финансите вече преговаря с търговските банки за отстъпка в тарифите. И сега държавата ползва преференциални такси, когато се правят преводи между държавните институции.
Безкасовото плащане ще може да се прави както с дебитни, така и с кредитни карти. По данни на системата за банкови разплащания БОРИКА в страната има над четири милиона банкови карти. За хората, които нямат такава остава възможността да се издължават към бюджета чрез банков превод. В този случай таксата за услугата ще е за тяхна сметка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар