20.01.2011 г.

В Турция правят сериал по роман на внучката на Гриша Филипов

Един от най-известните турски режисьори, Осман Сънав, подготвя заснемането на телевизионна поредица по романа на Людмила Филипова "Анатомия на илюзиите"
Един от най-известните турски режисьори, Осман Сънав, подготвя заснемането на телевизионна поредица по романа на българската авторка Людмила Филипова "Анатомия на илюзиите". Тя е внучка на бившия партиен деятел Гриша Филипов и един от най-успешните нови български автори.
Книгата ще бъде екранизирана под заглавието "Стената на раздялата", обясни режисьорът, който миналата година откупи правата за нея от авторката.
По думите му в момента се пише сценарият за филма, като намерението на Сънав е да участват и български актьори.
За разлика от романа, главният герой ще бъде български турчин и вместо Борис ще се казва Баръш.
В интервю за в. "Радикал" Людмила Филипова (LudmilaFilipova.com) обяснява, че още когато пишела книгата, възнамерявала героят да бъде български турчин.
"Но критиците ме предупредиха, че това може да предизвика реакции сред обществеността, затова го оставих Борис.
В турското издание обаче го промених, от Борис го направих Баръш".
Проектът на Осман Сънав ще е първата тв поредица в Турция, заснета по българско литературно произведение и разказваща за живота на българските турци.
Засега единственият филм на тази тема е "Откраднати очи" по сценарий на Нери Терзиева, който бе заснет преди няколко години в България от режисьора Радослав Спасов съвместно с турски режисьор.
Най-голямото турско издателство "Доган китап", чиято литературна звезда е писателката Елиф Шафак, подготвя издаването на романа "Анатомия на илюзиите" в превод на Хасине Шен.
Някои турски литературни критици наричат Филипова "българската Елиф Шафак". У нас пък някои смятат нейни творби за българския отговор на "Шифърът на Леонардо".
Елиф Шафак в момента е най-популярната турска писателка, книгите й се издават в тираж от 200 000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар