14.01.2011 г.

23 млн. евро ще иска AES за неустойки

Договорът между АЕS и държавната НЕК ЕАД съдържал секретна клауза, че ако до 22 февруари т.г. не бъде изграден 400-киловолтов далекопровод за нуждите на новопостроената ТЕЦ, трябва да започне изплащането на неустойка в размер на 23 млн. евро месечно в продължение на половин година. Далекопроводът не е изграден, липсва и някакво движение по проектирането му. Засега има временен. То при нас тези работи са най-постоянни уж, но ако са облечени в правна форма, поговорката не важи. “Ще питаме  в Народното събрание за неустойките към американската компания АЕS, която изгражда новата топлоцентрала край Гълъбово”, каза  на пресконференция в Стара Загора депутатът д-р Евгений Желев.
Според предварителните планове за изграждането на новата ТЕЦ тя трябваше да влезе в паралел с националната енергийна мрежа още през 2009-а. Този срок бе отложен за септември 2010 г., не е сигурно дали ще се случи и през пролетта, както прогнозира директорът на новата мощност Рой Рийд. В момента централата работи на нафта вместо на въглища, а произведената електроенергия се подава по временен далекопровод към системата на НЕК. Ако беше проектирана за нафта, едва ли мястото й щеше да е избрано във въгледобивния комплекс „Марица-изток”. Американците можеха да си построят и в Кувейт или където си искат, стига да има суровина за произвежданата електронергия. А „Мини Марица-изток” ЕАД са в готовност да доставят договорираните количества от твърдото гориво и чакат пуска на централата. А НЕК изкупува доста по-скъпо тока от нея, отколкото от българските държавни предприятия. Въпрос на договаряне и кой е седял зад него.
Секретната клауза и неустойките са базата за делото срещу бившия кмет на Гълъбово Николай Тонев. Когато местната администрация там поиска 27 млн. лева за собствените си земи, през които трябва да мине далекопровода, НЕК не пожела да ги даде, това несъгласие продължи и при новото ръководство на компанията. Затова сега в продължение на половин година  държавното ведомство трябва да изплати като неустойка 23 млн. евро месечно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар