27.01.2011 г.

Казанлъшкото село Крън ще става град

Общинските съветници на Казанлък по време на продължилото до късно на 26 януари едно от най-големите села в страната, Крън, да стане град.
С 22 гласа „за" и 2-ма въздържали се те уважиха внесената в Съвета подписка от кметицата на Крън Теменужка Люцканова.В нея 783-ма жители на едно от най- големите села в общината изразяват желанието си селището им да стане град.
Като "повече популизъм, отколкото полза" от новия статут на крънчани, предрече единственият общински съветник от Синята коалиция в казанлъшкия Съвет Николай Александров. Той заяви , че ако Министерският съвет и Президентът уважат искането на крънчани и решението на казанлъшкия Общински съвет, то тогава всички жители на селото в името на новия си градски статут ще трябва да сменят личните си документи, за да отразят новата промяна. Освен това ще се увеличи и данъчната оценка на имотите и от там – на местните такси и данъци.
На свой ред кметицата на селото Теменужка Люцканова благодари на съветниците за подкрепата и мъдрото решение. Ако няма административни пречки, град Крън ще бъде административен факт преди изборите наесен. Ако това стане, на практика в община Казанлък ще има вече три града- освен административния общински център - Казанлък, градове ще са Шипка и Крън. Междувременно продължава съдебната битка на жителите на Шипка да се отделят на свой ред в самостоятелна община.
За промяната на статута на селото има и исторически предпоставки. През Средновековието Крън е бил център на област (хора) и родово владение на Тертеровци. Елтимир е бил чичо на най-известния представител на династията – цар Теодор Светослав. Племенникът осъдил чичо си за заговор срещу централната власт, след което областта била пресъединена директно към царския домейн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар