13.01.2011 г.

Яворово се готви да премине в старозагорска община

Административният съд отхвърли жалбата на кмета на община Чирпан срещу заповедта на областния управител Йордан Николов за провеждането на референдум за присъединяването на село Яворово към община Стара Загора.
Административен съд – Стара Загора отхвърли жалбата на Васил Донев против заповедта на областния управител на област Стара Загора Йордан Николов, с която е насрочено на 23 октомври 2009 година провеждане на местен референдум на жителите на село Яворово, община Чирпан, които да отговорят на въпроса: „Съгласни ли сте с. Яворово да се отдели от община Чирпан и да се присъедини към община Стара Загора?”, като неоснователна.
Васил Донев претендира отмяната на заповедта като незаконосъобразна, по съображения, че изводът в нея, за наличие на изискуемите предпоставки за насрочване на местно допитване в с. Яворово, е в противоречие със закона.
Съдът е счел, че обжалваната заповед е законосъобразна – издадена от компетентен орган, в предвидената от закона форма, постановена в съответствие с материално-правните разпоредби, на които се основава, при спазване на административно-производствените правила и съобразена с целта на закона.
Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.
Миналата година в Шипка гласуваха на референдум отделянето на града в самостоятелна община. Това изостри отношенията на шипканлии и казанлъчени и даде кураж на яворовци да продължат отцепническите си действия. Това ще бъде второто прекрояване на областната административна карта, защото вероятно яворовци ще кажат "да" на присъединяването си към областния център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар