25.01.2011 г.

Ще правят още две връзки на Стара Загора с магистрала „Тракия”

Съвсем скоро Стара Загора ще има втора връзка с автомагистрала Тракия, но тя няма да бъде до с. Калояновец, както предвиждаха първоначалните планове, а 2-3 километра по на запад, където трасето й пресича малък между- селски път за Ракитница.
Подходът ще бъде четирилентов и ще обикаля от юг Ракитница и след това Богомилово, тъй като подобен скоростен път е недопустимо да минава през центъра на населено място, обясни зам.-кметът проф. Димитър Динев. Именно това е основната причина, поради която Агенция Пътна инфраструктура не дава толкова време съгласието си за калояновския вариант, тъй като четирилентовият път трябва да мине точно през центъра на близкото село Християново. Отбилите през ракитнишкия подход ще влизат в града през западния вход на Стара Загора, минавайки покрай Тракийския университет и кв. Железник.
Агенция Пътна инфраструктура е дала одобрението си и за новия общ устройствен план на Стара Загора, с което потвърждава съгласието си за подход край с. Ракитница. Честно казано, изненадах се, когато разбрах, че агенцията е дала одобрението си, тъй като през цялото време експертите й се съпротивляваха изобщо на идеята да има втори подход за Стара Загора, призна проф. Динев. В такъв случай би трябвало в бюджета на агенцията за тази година да фигурира и хонорар за проектирането на подхода, надява се зам.-кметът.
Третата връзка на автомагистрала Тракия със Стара Загора ще става източно от града в района на бившия азотноторов завод. Идеята е оттам да тръгва четирилентов път по посока с. Могила и заобикаляйки селото от изток, като стига до пресечната точка на АМ Тракия с пътя за Раднево. Този път е държавен и по правило е задължително да бъде изграден такъв подход, подчерта проф. Динев. За него обаче проект няма. Най-вероятно третата връзка няма да бъде финализирана в този кметски мандат, но възможността вече съществува, убеден е той.
Първият подход от магистралата към Стара Загора в района на кръговото движение преди с. Бъдеще също все още не е готов. За да започне изграждането на детелината, трябва да се отчуждят няколко декара частни земи, а държавата и общината да дарят своята собственост с решения на Министерския съвет и общинския съвет в Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар