19.01.2011 г.

В Мъглиж строят слънчева централа

В община Мъглиж е в ход подготовката за изграждането на 50-мегаватова централа, която ще произвежда ток от слънцето. Фотоволтаичните панели ще бъдат разположени на терен от 1600 декара в землището на Мъглиж и село Дъбово. Предназначението на земята вече е променено, а трите местни фирми инвеститори са получили отстъпено право на строеж за срок от 30 години.
Стойността за завършването на обекта е около 150 милиона евро, пише вестник Старозагорски новини.
Според кмета на община Мъглиж Стойчо Цанев, в бъдещата централа ще работят 120 местни жители, а приходите от данъци в местния бюджет в бъдеще могат да достигнат до 800 000 - 1 000 000 лева годишно. Цанев е категоричен, че подобно нещо в региона не е правено. "Почти всеки ден разговарям с представители на фирмите, подготвяме всички необходими документи, очакваме външен одит, работният проект е готов", каза кметът. Цанев заяви, че произвежданата електроенергия ще се продава на НЕК, а преноса й ще става по 110-киловолтов далекопровод до подстанция в Дъбово. Той не се ангажира със сроковете на завършване, но подчерта, че първата копка ще стане вероятно през април 2011 г. На практика щели да се изграждат три мощности - една 20-мегаватова и две по 15.
И други фирми имали идея за производство на слънчева електроенергия през следващите години. Ставало въпрос за още 15 мегавата, а земята за съоръженията вече била купена. Цанев уточни, че са продадени 124 декара, а платените за тях над 100 000 лева ще бъдат вложени в ремонта на пътища и улици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар