17.01.2011 г.

Девет общинари обвинени по гълъбовското дело

До 14 януари т.г. Окръжна прокуратура – Пловдив, е повдигнала обвинения общо срещу 9 човека по кметското дело в Гълъбово, съобщиха от прокуратурата. Сред тях са секретарят на община Гълъбово Пенчо Стоянов, председателят на Общинския съвет Янка Петрова, кметът на село Медникарово Кирил Кабов, кметът на Мъдрец Милчо Борисов, представителят на общинската фирма „Благоустройство и чистота“ ЕООД Неделчо Манолов, съпругата му Теменуга Манолова – банков служител, синът им Жулиен Манолов, който по непотвърдена информация работи като съдебен охранител и кметският шофьор Стоян Тилев.
Останалите две длъжности лица са изпълняващият длъжността кмет на Гълъбово Пламен Бараков, чиито 6 обвинения са прецизирани. И временно отстранения от длъжността кмет Николай Тонев. Срещу него има подвигнати общо 10 обвинения, уточниха от Окръжна прокуратура – Пловдив.
Днес се очаква да бъде повдигнато обвинение и срещу десети човек по кметското дело – Ангел Василев, служител на другата фирма „Благоустрояване и чистота“ ООД в която освен общинско има и частно участие.
„Срещу 9-те лица има повдигнати множество еднородни обвинения – общо престъпление по служба, документна измама, множество документни престъпления, участие в организирана престъпна група“, уточни говорителят на прокуратурата. Секретарят на общината Пенчо Стоянов има повдигнати общо 4 обвинения – за участие в организирана престъпна група, по чл.311 от НК за съставяне на документ с невярно съдържание, по чл.313 за деклариране на неверни данни в декларация и по чл. 282 за общо престъпление по служба във връзка с обществена поръчка за изграждане на пътна връзка III 5504, км 4+950.
Срещу председателя на Общинския съвет Янка Петрова са повдигнати 2 обвинения по 311 от НК, за това, че в качеството си на длъжностно лице, в съучастие с Пламен Бараков в кръга на службата си е съставила два официални документа – удостоверения, в които е удостоверила неверни обстоятелства.
Срещу кметовете на Мъдрец и Медникарово обвиненията са отново по чл.311 от НК. Шофьорът Стоян Тилев е обвинен в документна измама.
Откъде БСП знае за доказателства? В началото на миналата седмица областното ръководство на БСП Стара Загора заяви по време на брифинг, че след „неподкрепените с доказателства обвинения“ срещу кмета Тонев, заместника му Бараков и председателя на ОбС Янка Петрова дейността на общинската администрация в Гълъбово е почти блокирана.
„Нашата цел е не да блокираме работата на администрацията, а тази администрация да бъде вкарана в руслото на законосъобразни действия“, коментираха от Пловдивската окръжна прокуратура. От там изразиха категорична позиция, че по т.нар. кметско дело има събрани достатъчно доказателства, въз основа на които са повдигнати обвиненията.
„Голяма част от тези обвинения са много лесно доказуеми – специално документните престъпления. А дали тези лица са извършили или не са извършили престъпление, това в крайна сметка може да каже единствено съдът, а не дадена политическа сила“, коментира говорителят на прокуратурата Гавраил Гавраилов. Той гарантира, че във връзка с мегаразследването срещу Николай Тонев и свързаните с него лица досега върху Окръжна прокуратура Пловдив не е оказван никакъв политически натиск.


Няма коментари:

Публикуване на коментар