11.01.2011 г.

Всяка десета манипулация в ЕС-болница е грешна

Всяка десета манипулация в болница в ЕС е лекарска грешка, заявява еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали пред германския в."Ди Велт". "Във всеки десети случай има някакви последствия за пациента. Повечето от тези грешки са били предотвратими", казва Дали.
Според еврокомисаря положението с хигиената в болниците в ЕС е алармиращо. Всяка година там умират близо 37 000 души вследствие на вътрешноболнични инфекции, а над 4 милиона пациенти стават жертва на различни зарази. Пред вестник "Ди Велт" еврокомисарят твърди още, че в тази сфера не бива да се правят никакви икономии на средства. За да се намали процентът на лекарските грешки, Дали смята, че е необходимо медицинският персонал постоянно да бъде обучаван, а правната защита на пациентите да бъде подобрена.
Дали смята, че тревожното положение в болниците е поправимо с по-добър мениджмънт и постоянно подобряване на квалификацията на персонала. "Ние настояваме отговорните служби да следят за медицинските грешки и процедурата по присъждане на обезщетения да бъде облекчена". "Велт онлайн" отбелязва, че в Германия все по-трудно се присъждат обезщетения за лекарски грешки. Все още няма закон за правата на пациента.
Нужно е в Германия в болници с над 450 легла да се назначава и лекар по хигиената, а медицинските сестри да получават допълнителна квалификация по хигиена, казва Клаус-Дитер Цащров, говорител на Германското дружество за болнична хигиена. Според него по-малките клиники трябва да ползват консултациите на такива специалисти. Освен това медицинските сестри трябва да преминават задължително едногодишно обучение по болнична хигиена.
Д-р Цащров твърди пред изданието, че в много клиники не се спазват минимални хигиенни стандарти. Особено по време на нощните дежурства няма достатъчно персонал, който да поддържа хигиената в болничните заведения. Според д-р Цащров е крайно време да се въведат законодателно стандарти на медицинската хигиена. Бактериите навсякъде са еднакви, но основният проблем е липсата на достатъчно специалисти по хигиена, казва той.
МЕРКИ
Една от широкоразпространените болнични инфекции е с MRSA. Това е щам на бактерията Staphylococcus и се проявява за първи път през 1970 г. масово в европейските болници. Скоро след това щамът се оказва устойчив на лечение и най-конвенционалните антибиотици не оказват влияние върху него. Смята се, че около 19 000 души годишно умират поради заразяване с MRSA, но броят им може да е и по-голям, тъй като много инфекции са неправилно диагностицирани.
Тъй като MRSA не могат да бъдат лекувани с традиционни антибиотици, хора, страдащи от тази инфекция, се изолират, така че да не разпространяват заразата на други хора. MRSA може да се разпространи чрез въздуха и представлява огромен риск.
В Германия вътреболничните инфекции с MRSA са 20 пъти повече, отколкото в Холандия например, пише в. "Ди Велт". Според здравните експерти една от основните причини за това е, че в Холандия заразените пациенти се диагностицират много бързо и незабавно биват изолирани. В Германия обаче по финансови съображения в повечето случаи тестовете за бактериалния щам се правят по-рядко и на по-късен етап.


Няма коментари:

Публикуване на коментар