21.03.2016 г.

Три български ленти отличени на "София филм фест"

Младата режисьорка Елица Петкова, студентка в берлинската Академия за кино и телевизия, е големият победител 20-ия "София филм фест". Отличията бяха връчени в събота в зала номер едно в НДК. След 210 продукции от 58 държави международното жури, в което бяха грузинецът Дито Цинцадзе и арменецът Харутюн Хачатрян, избраха шампионите. Дебютната пълнометражна лента "Жалейка" на Елица Петкова, която се води немско производство, й донесе 7000 евро, осигурени от Столична община. Родената във Велико Търново Елица завършва философия и японистика в Дюселдорф и започва докторат, но същевременно киното се превръща в нейна страст, заради която зарязва научната работа и се посвещава на седмото изкуство. Филмът й имаше световна премиера на Берлинале тази година и спечели специалното признание на журито в категория "Генерация 14 плюс". "Жалейка" разказва за 17-годишната Лора, която живее със семейството си в малко планинско селце. Когато баща й умира, Лора се опълчва срещу нормите на траура, защото иска да продължи да живее младостта си. "Бяхме силно впечатлени от умелия подход, чрез който са представени културните промени и сблъсъка на новите и старите ценности в градче в Европа. Със своя изключително добър поглед върху детайлите, натурализмът на този филм е брилянтно представен - както от страна на режисьорката, така и на актьорите", са част от суперлативите за творбата на Елица.
Още три български филма бяха отличени на родния международен фестивал. "Баща ми, майка ми, сестра ми" на Димитър Коцев-Шошо заслужи наградата на публиката. "Каръци" на Ивайло Христов отнесе отличието за балкански филм на Гилдията на българските кинокритици.
"Жажда" на Светла Цоцоркова пък стана най-добрият български игрален филм.
Наградата за режисура е за Томаш Вейнреб и Петер Казда за "Аз, Олга Хепнарова" (Чехия-Полша-Словакия). Специалният приз на журито отиде за филма "Лятото на замръзналите фонтани" (Грузия-Русия) на Вано Бурдули. 6000 евро получи и Тома Вашаров за "На червено" - от конкурса за български късометражни проекти "Джеймисън".
За първи път филмово студио "Ню Бояна" връчва наградата на София мийтингс. Най-голямото киностудио в Източна Европа подкрепи грузинския проект "Daisi" с 50 000 евро в услуги и чек за 5000 евро.
Унгарското студио Focusfox Studio също даде 10 000 евро в услуги за пост-продукция на полския "The Fugue". Българският "Sister" пък получи приза на Hungarian Filmlab в размер на 10 000 евро в услуги за постпродукция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар