18.03.2016 г.

Днес заралии излизат на протест срещу застрояването на парк „Бедечка”

Тази вечер от 18 часа, пред общината, ще се проведе митинг срещу застрояването на парк „Бедечка”. Гражданското сдружение „Запазете Бедечка”, еколози и бившият съветник Тихомир Томов са единствените, които продължават борбата за запазване на зелените площи, въпреки че опонентите им са много сериозни – крупни бизнесмени и политици, които готвят нов квартал на богатите в апетитно парче от града. Подготовката за това е направена от доста години, с активното участие на голяма част от местните политици, някои от които също имат личен интерес от застрояването. И това, след провала на другия квартал за богаташи, проектът „Атюрен”, който пропадна и далаверата не се получи така, както очакваха тогавашните играчи по схемата. При „Атюрен” обаче нямаше посегателства върху зелена зона, сега не е така.
Общинския съвет на плана за застрояване на парка е публикувано в Държавен вестник не в законния срок от седмица, а 4 месеца по-късно. Липсвала и втората точка от приетото решение за изменението на общия устройствен план. Самият устройствен план пък бил приет без да е минал на разширен експертен съвет, по него е имало възражения от страна на архитекти и обществеността, които не са взети предвид, твърди Томов. На първа инстанция той обаче губи делото. В момента се чака решението на Върховния административен съд. "Аз съм човек, който не се предава, толкова време вече успявам да задържа строителството, но интересите са големи", каза Тихомир Томов пред Mediapool. Всичко това е показателно за начина, по който се прави промяната, уж в защита на благородната кауза, компенсирането на частните собственици.
Проектът за квартала на богатите

Схемата за застрояването е на ръба на закона са прокарана с множество
 процедурни нарушения и прикрит лобизъм
За тази кауза работят няколко общински съвета с мълчаливото съгласие на трима кметове – Евгений Желев от БСП (сега от АБВ), Светлин Танчев и Живко Тодоров от ГЕРБ.
Всички тези решения са прокарани с помощта на съветници от БСП и ГЕРБ. "Духът от бутилката" е изпуснат през 2003 г., когато по предложение на общинския съветник от БСП Трифон Митов е взето решение да се върнат около 250 дка имоти на бивши собственици на бахчи в района на парка. Това е един вид благородно предложение, но е имало и друга възможност – хората да бъдат обезщетени със земи или да им се плати. Тогава оценката на терените не надхвърля 1-1.5 лв. за кв. м. Обаче се взема друго решение. Посветени започват да изкупуват земи, защото замисълът им е ясен. Следва промяна на необходимата документация.
Тези земи навремето са били бахчи, на които са се отглеждали зеленчуци. През 1956 г. са национализирани и вкарани в ТКЗС. През 1979 г. са обявени за парк. С площ от 400 дка
Старият Чинар
"Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора
. През него минава единствената река в града. Залесяването му започва през 1960 г. В него се намира "Старият чинар" на около 500 г., обявен за природна забележителност, както и други редки растителни видове, което не се срещат дори в другия градски парк - "Аязмото".
Реката в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на Средна гора. Паркът е дом на над 110 размножаващи се, зимуващи и мигриращи през него животински видове.
След промените през 1989-а част от собствениците си ги връщат, а на други неясно как изчезват и се оказват след това купени от крупни бизнесмени, за което водят дела в съда.
В периода 2005 – 2007 г. тази територия се вади от общия устройствен план (ОУП) на Стара Загора като парк и се предвижда за изграждането на атракциони. През май 2011 г. е приет нов ОУП, в който територията става зона за смесено застрояване – магазини и жилищни сгради. На следващата година е приет и подробния устройствен план за застрояването на извадените около стотина декара от "Бедечка".
Кметът Живко Тодоров също признава, че "има лобизъм" и не му е приятно, че са замесени съветници от ГЕРБ, но той нямал законов механизъм да го спре. Това, което е направил като председател на областната структура на ГЕРБ, е тези съветници вече да не са част от Общинския съвет.
Геодезическата част на застроителния план на "Бедечка" е направена от общинския съветник от ГЕРБ Тодор Николов през 2012 г. По това време той е и председател на комисията по устройство на територията в Общинския съвет на Стара Загора. Това е явен конфликт на интереси и само този факт прави оспорим самия застроителен план, коментираха юристи пред Mediapool.
Преди това промяната в общия устройствен план на Стара Загора е приета по времето, когато председател на Общинския съвет е Недялко Недялков. Той става депутат от ГЕРБ през 2009 г. в 41-то Народно събрание, а в началото на 2012 г. е назначен на областен управител на Стара Загора.
Именно той подписва решението на Общинския съвет за застрояването на "Бедечка". Интересът му не е случаен. Пред Сметната палата той декларира, че е собственик на четири парцела в парка с обща площ от 13 487 кв.м. Те са придобити чрез покупко-продажба за 315 254 лв. ( по 23.37 лв./кв.м). Днес Недялко Недялков вече не е член на ГЕРБ и е преминал в редиците на БАСТА – партията на бившия земеделски министър в първия кабинет на Борисов Мирослав Найденов.
Брат му Христо Недялков обаче продължава да е член на партия ГЕРБ. Той е собственик на агенция за имоти "Мираж Консулт". Срещу него има жалба в прокуратурата от измамени старозагорци, потърпевши при покупката на непостроени жилища. Христо Недялков е бил общински съветник от ГЕРБ през мандата 2011 – 2015 г., когато се взима решението за застрояването на "Бедечка".
Според неформалната група "Спасете Бедечка" и други общинари имат имоти в парка. Те обаче са собственици чрез поставени лица и по тази причина е трудно да се докаже, но в Стара Загора всички ги знаят, твърдят от организацията.
Старозагорският кмет твърди, че ще са необходими над 25 милиона лева за компенсации на собствениците на имоти, ако искаме да се запази парка. Защитниците на „Бедечка” контрират, че долу-горе толкова ще е необходимо за изграждането на новата инфраструктура на бъдещия квартал.

Застроителяният план на "Бедечка" 

е направен по инициатива на "Феърплей Къмършъл" АД, "Сентрал Парк Загоре", "Кауфланд България", "Лидл България" и сдружение "Бахчи Бедечка", в което влизат собственици на реституирани имоти. Българските клонове на търговските вериги са купили имотите с цел да построят хипермаркети.
"Феърплей" и "Сентрал Парк Загоре" са собственост на големи инвеститори в недвижими имоти у нас. Основните им инвестиции са в жилищни сгради в София и в курортни комплекси.
"Феърплей" е собственост на Марио Захариев (според една от последните класации на 11 място сред българските бизнесмени). Един от известните хотели на компанията е "Арена до Сердика" в центъра на София, в чиито основи е вкопан античен колизеум. "Феърплей" притежава няколко ваканционни комплекса в Банско и по морето, освен това инвестира в изграждането на жилищни сгради в София.
"Сентрал Парк Загоре" е собственост на три компании, две от които са регистрирани в Израел. Половината от акциите в дружеството се държат от "Либърти пропъртис", представлявано от Рой Роитман. "Асим Риъл Естейт" държи 40% от капитала. Дружеството се представлява от Офир Наор. Останалите 10% са на българо-израелската група "България инвестмънт груп". Групата има няколко инвестиционни проекта в имоти у нас във ваканционни селища, жилищни и офис сгради в София.
Имоти в парка има и известният в Стара Загора крупен бизнесмен Стефан Шоселов. Той е собственик на фабриката за производство на поцинкована ламарина "Новотехпром". Занимава се и с търговия със строителни материали.

Археологията пообърка строителните планове

Тази седмица откриха две гробници, част от некропол, са открити при подготовка на терен за магазин на голяма верига в района на р. Бедечка. В едната са погребани 6-7 човека, разказа пред Дарик директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.
„Тази находка е много важна и ценна за нашия музей, тъй като е част от източния некропол на античния град Августа Траяна. Намерени са две много солидни гробници, от много добре обработени каменни блокове.
Едната е укрепена със скоби, залети с олово. Всяка от гробниците е покрита с по две каменни плочи. Предполага се, че едната е фамилна, тъй като в нея са погребани 6-7 човека, но не по едно и също време. Най-вероятно е била на богата фамилия", разказа Петър Калчев.
Той допълни, че съоръженията ще бъдат демонтирани и след това монтирани около музея. Предполага се, че гробниците са от втората половина на 3 век.

За компенсация заралии получават нов парк

И докато се готви застрояването на около 300 дка край реката, общината обещава да компенсира старозагорци с разширение на съществуващия нов парк в кв."Казански". За целта през февруари правителството прехвърли на общината собствеността върху 90 дка военни имоти.
Изграждането на новия парк е предвидено да се финансира с европейски пари по оперативна програма "Региони в растеж". Той е заложен в интегрирания план за развитие на Стара Загора и попада в зоната за въздействие с преобладаващо социален характер.
"С две думи - големи компании и стотина частни лица получават "Бедечка" за сметка на 200 000 старозагорци", коментира ситуацията политологът Първан Симеонов пред Mediapool. Според него общината може да ревизира всички допуснати нарушения в годините и да се потърси баланс между обществения и частния интерес чрез преговори със заинтересованите страни.
За това обаче е нужна политическа воля, а сегашното общинско ръководство има шанса да остане в историята, така както навремето Стара Загора се прочува с упорития митрополит Методий Кусев, който на гол хълм, бившият Ахмак Баир залесява мащабен парк - Аязмото.

За умните управленски решения трябва да се „благодари” на д-р Желев, проф. Танчев, г-н Недялков и изброените. А има и голяма вероятност край Бедечка да се появи поредното недоразумение като „Атюрен”, недостроеният бизнес парк в „Самара”, където изникна и първият заралийски мол, и ред други „добри инвестиционни намерения, които не бяха изпълнени според първоначалния замисъл. Да, поизпраха се пари, но това не е разумната инвестиция, която да даде тласък на икономическото развитие на областния град. Има и друго, населението на Стара Загора намалява, за какво му е нов квартал? Но това е вече друга история…  

Няма коментари:

Публикуване на коментар