31.03.2016 г.

30 бона са събрани за паметник на Рейгън в столицата

Паметник на американския президент Роналд Рейгън ще бъде издигнат на входа на Южния парк в София, съобщава "Дарик". Очаква се това да стане факт още през септември.
В момента се провежда конкурс за избор на изпълнител, а на 22 април трябва да стане ясно кой ще оглави проекта. За цялостната работа по монумента са отделени близо 30 000 лева, събрани от дарения.
Всъщност идеята за подобен паметник не е нова, но се е забавила доста с годините, отчете  Константин Арабаджиев, председател на гражданска инициатива за създаването на монумента.
Паметникът ще бъде изграден на главната алея на парка, кръстена през 2011 г. на Рейгън.  Оттогава е и разрешението на Столичния общински съвет за поставяне на паметник, а след това получава одобрението на тогавашния главен архитект на столицата Петър Диков.
Засега не е напълно ясно как точно ще изглежда бюст-паметника, тъй като победителят в конкурса ще бъде обявен до месец.
Чудно е, че в страната ни, покрай завихрилата се инициативност за строеж да паметници се одобряват все по чудновати идеи, които хващат дикиш. Чудно е, какво общо има Рейгън с българската история и за какви негови заслуги към страната се прави този монумент? На както се казва, на столичани да им е честито.

Няма коментари:

Публикуване на коментар