10.03.2016 г.

Край на публично-частното партньорство с „паяците”

 „Община Стара Загора ще закупи два собствени репатратора”, съобщи кметът Живко Тодоров по телевизия „Стара Загора”. Ще бъдат отделени пари от бюджета, с които ще се купят „паяците”.
„На следващата общинска сесия Николай Диков, председател на групата общински съветници от ГЕРБ, ще внесе предложение за разваляне на договора с частната фирма, която сега извършва дейността, за да няма спекулации, да е ясно, че няма никакви зависимости”, информира още кметът.
Той обясни, че преди две години са предпочели външна услуга за репатраторите, защото общинските средства са били насочени към ремонти на  детски градини, училища и други. Процедурата за избор на частна фирма е била открита.  В момента 60% от приходите отивали за фирмата, а Общината получавала 40% от тях, без да прави нещо.
Община има договор с „Вижън парк” ЕООД за извършване на дейност по принудителното отстраняване на автомобили в Стара Загора. Контрактът с пловдивската фирма е на стойност 1 милион и 350 хиляди лева. Срокът му е за пет години. Представена е и справка за 6 месеца пловдивската фирма е получила 137 хиляди 220 лева, Общината – 54 хиляди 888 лева. Както и да се изчислява, сметката не излиза 60/40. Ако разбира се, в пловдивският дял не влизат и разходите на партньорските „паяци”.

Интересно е обяснението, че досегашната система не е корупционна схема, а начин – общината да получава чист приход, без разходи. Въпросът е, след като тя е толкова ефективна, защо се налага да стане чисто общинска. Тезата, че е само заради доказване на „чистотата на намеренията” е странна. Излиза, че за да няма и грам подозрение за корупция, общината е готова да се натовари с повече разходи. А може би, досегашната система на „публично-частно” партньорство не е била ефективна, или пък нашите хора, не са вече съвсем наши… 

Няма коментари:

Публикуване на коментар