15.03.2016 г.

Руските университети с квота за 190 български студенти и докторанти

Повече от 700 университета с над 200 специалности предлага Русия на български младежи, които имат желание да се възползват от Програмата на руското министерство на образованието и науката за безплатно висше образование. Квотата за България за учебната 2016-2017 г. е 190 студенти, в което число влизат общо образователните степени бакалавър, магистър, докторант, пише сайта zakazanlak.com.
Преди 3 години стартира кампанията на Министерството на образованието и науката на Руската федерация да се обучават чуждестранни студенти от цял свят в руски висши учебни заведения за сметка на федералния бюджет, т.е. безплатно за студентите, каза днес по време на информационна среща с ученици в Стара Загора първият секретар на руското посолство в България Роберт Шестаков, който е и представител на руското образователно министерство.
Русия предоставя в своите вузове общо 15 000 квоти за чуждестранни студенти в условията на програмата, като те ще ползват от всички блага и преимущества на руските студенти. Академичната стипендия е 1500 рубли, която е гарантирана и не зависи от успеха. Към нея се прибавят бонуси от бюджета на самия университет. При добър успех с разрешение на академичното ръководство студентът може да се занимава с трудова дейност, основно в сферата на своето обучение.
През 2014 г. 114 студенти е била квотата за България, през 2015 – 154. Предпочитаните специалности са били психология, право, международни икономически отношения.
Но има много интересни други специалности като астрономия, авиационна и космическа техника, архитектура, геология, информатика, сценични изкуства, обясни Роберт Шестаков. Не са предвидени специалности в сферата на отбранителната промишленост.
Първият секретар на посолството добави, че очаква български студенти в Русия, „защото сте ни скъпи”. По думите му много от руските университети са в Топ 100 на университетите в Европа, а 15 висши учебни заведения в Русия са селектирани за Топ 5 на 100-те най-добри университета в света.
До 1-ви април ще се приемат документи на кандидатите в Руския културно-информационен център в София, където ше имаселеция по документи и интервю, след което документите се изпращат в руското министерство на образованието, следва селекция на кандидатите в самите университети и изпращане на съобщение до кандидат-студентите.
Приетите студенти, които знаят руски език, трябва да удостоверят това със сертификат за ниво В1 и В2, а тези, които не знаят, ще го учат безплатно една година в университета.

Подробности за безплатното обучение в Русия на сайтовете www.russia.edu.ru, www.russia-edu.ru.

Няма коментари:

Публикуване на коментар