15.03.2016 г.

Честваме „Берое” и века на старозагорския футбол

Сръбският „ Партизан” Белград ще гостува в Стара Загора на 17 май по случай вековния юбилей на Берое, обявиха официално от клуба по време на специална пресконференция. Всъщност това е 100-годишнина от основаването на първия футболен клуб в Града на липите, но кой днес помни първото име на първопреходника във великата игра в Зарата. Първата футболна чета е създадена през 1916 година към туристическото дружество в квартала „Табахна”, после се появяват „Борислав”, „Бероя”, „Рекорд” и много други, като на 19 март 1954 година се появява „Берое”, обединяващ тогавашните „Ботев” и „Локомотив”.
Двубоят през май ще бъде съпътстван със специална програма, награждаване на близо 100 заслужили футболисти и деятели, както и с още много изненади. Празничните прояви в града по случай юбилея, ще бъдат под мотото: "100 години светът е Берое" ще продължават близо 2 месеца.
В двубоя с Партизан играчите на Берое за пръв път ще облекат и специална юбилейна фланелка, изработена от Uhlsport. Дизайнът вече е готов и в момента екипът е в производство, като това ще бъде и един от екипите на отбора за следващия сезон.
По събитията за отбелязване на "100 години Светът е Берое" работи Инициативен комитет, сформиран през март 2015 г.
Първото официално събитие в програмата е за края на април, когато ще бъде открита фотоизложба на специалната за подобни инициативи алея в парк "5 октомври". Чрез подбраните фотографии ще се припомнят славните моменти, значими събития и впечатляващи моменти от историята на клуба.
По време на празненствата преди мача с Партизан ще бъде представена и специална песен за отбора, дело на Стефан Вълдобрев.
На 18 и 19 май в Стара Загора ще се проведе международен детски турнир по футбол за набор 2002 г. Надпреварата също е посветена на юбилея. Форматът и всички участници ще бъдат обявени допълнително. През втората половина на месец май е предвидена среща между ветераните на Берое и руския Криля Советов, отчитат от клуба.
По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от "Български пощи", както и юбилейна монета от БНБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар