29.03.2016 г.

На 30 март именуват площада на Старозагорските бани на пилота-герой Христо Костакев

На 30 март от 12 часа е официалната церемония за именуването на площада на Старозагорските минерални бани на героя-пилот Христо Костакев. Инициатор е старозагорската структура на ПП „Нова сила”, като ще присъстват представители на патриотични организации и ветерани от Втората световна война. За гражданите, които искат да присъстват на събитието е осигурен транспорт. Автобусът тръгва в 11 часа, от паркинга до Стария театър. Поручик Христо Василев Костакев е  роден на 9 април 1919 г. в Стара Загора. Роден и възпитан в скромно учителско семейство, Христо Костакев завършва е отличие гимназия в родния си град.
През 1939 г., успешно издържал конкурсен изпит, е приет за летец всред бъдещите офи­цери от ВНВУ в София. На 30 март 1944 година той сваля в един въздушен бой две въздушни крепости „Б-24”, защитавайки родното небе, за което му се присъждат шест въздушни победи и е награден с орден „За храброст” ІV степен. През 1946 г. той е уволнен от авиацията по разпореждане, вместо силите и опитът му да бъдат използвани при обучението на новите авиаторски кадри.
Почти забравен от обществеността, от години бо­лен в родния си град, Костакев умира на 19.6.1994 г., без да узнае, че на 6 май с.г. заради бойните му заслуги е повишен в звание „полковник" от запаса. Сега защитникът на родното небе отново излиза от принудителната анонимност, налагана по политически съображения десетилетия наред.
73 години след подвига му, той получава малка част от признанието, което заслужава.

Вечна слава на героите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар