4.08.2015 г.

БожиДар –културния ни оракул и пример

Шефът на Националния исторически музей и ексминистър без портфейл Божидар Димитров отново се появи в новините. С поредното си медийно превъплъщение на…оракул. Позова се на най-достоверния исторически източник – баба Ванга, като каза, че щом бликне изворът в базиликата на Плиска, България ще се възроди. Затова „изкъпа” премиерът Борисов, който би трябвало да го награди с Ордена на Банята, но за съжаление нямаме още такова държавно отличие. Бойко от своя страна не пропусна да „окъпе” министрите Горанов и Павлова, като „даде” пари за превръщането на базиликата в действаща църква, след нейната реконструкция. И медиите отредиха централно място на „събитието”, гарнирано с поредните исторически измишльотини на Божо.
Логично би трябвало да си зададем няколко въпроса. Ако базиликата е била най-голямата християнска църква, както писаха и казаха някои от дежурните хвалители, то кога е построена Св. София в Константинопол (Истанбул). И още, ако Плиска е бил най-големия град през 9 век (по територия), как по това време във Византийската столица са живеели половин милион жители, че и нагоре, а в Плиска кой е живял на тези 23 кв. километра? Конете и останалите домашни животни на тогавашните столичани ли? Но псевдоисторическите приказки на директорът на най-големия ни музей не са от вчера. Откривателят на вампири, на свети мощи и много други подобни неща са поднася сензациите си с обичайната доза патриотарщина, която благодарение на него и антуража му добиват все нови и нови поклонници.
Добре е да си патриот, но тогава, защо след като изградихме куп историчарски обекти, някои изцяло на ново, с идейката да спечелим парички (да ударим кьоравото) от културно-исторически туризъм (щото е модерно), досега не сме се сетили за първата ни столица – Плиска? Може би, защото изворът на баба Ванга още не беше бликнал. Нормално ли е премиер да търси упование в бабини деветини, а бир парче историк да влиза в ролята на негов оракул? Затова не трябва да се смеем на братята македонци, че превърнаха Скопие в исторически Дисниленд, ние правим същото, но в по-скромен вариант.
Липсата на дупе и гащи на историците и разюзданата им фантазия отприщва огромна енергия у наивистите-историчари, които по същия почин работят по места. Божо каза, че княз Борис е покръстен, вероятно в Плиска, точно във въпросната базилика. Достоверни доказателства няма. В Стара Загора има хора, които вярват на легендата, че владетелят е покръстен на Аязмото. Обаче тяхноподобните им ще правят паметник на Тервел, щото бил присъединил града за първи път в пределите на България. Факти за това – пак няма. Затова и в областта на културно-историческото наследство всеки върши безобразие, според собствените си сили и способности. Едни си пишат фирмите, имената и организациите до плочите с имената на падналите герои (така е с паметника на подп. Калитин в Зарата), други измислят хилядолетна история на града си, трети обявяват малцината истински останали историци, които имат неблагоразумието да им противоречат, в предателство…Всичко е в името на славното минало и на тъжното ни настояще…
Д. Славов 

Няма коментари:

Публикуване на коментар