14.08.2015 г.

Земята минава „на кредит” – поглъща повече ресурси от възможностите й да ги възстанови

От снощи човечеството потребява повече ресурси, отколкото Земята възобновява, писа в. „Монд“, като се позова на неправителствената организация „Глобал футпринт нетуърк“ ( Global Footprint Network). Тя прави изчисления въз основа на данни от ООН за колко време човечеството изчерпва всяка година възобновяемите ресурси и колко време й трябва на Земята, за да неутрализира неговите отпадъци, включително и парниковите газове. По този начин организацията определя всяка година деня, когато екологическата следа на човечеството надхвърля естествения биокапацитет на планетата. За 2015 г. „денят на прекаляването“ е 13 август.
Всяка година тази дата се измества с три дни по-рано в календара. През 1975 г. бе в края на ноември, а през 2005 г. – в началото на септември. „Макар че нашето изчисление е приблизително, все пак показва, че надхвърлянето на потенциала е значително. Човечеството продължава да увеличава консумацията на ресурси, въпреки че живее на кредит“, каза основателят на организацията Матис Вакернагел, който е създател на математическия модел. От „деня на прекаляването“ човечеството спира да обслужва екологическия си дълг и го оставя да расте. Той се плаща с обезлесяване, изчерпване на ресурсите от вода, намаляване на биоразнообразието, натрупване на отпадъци и концентрация на парникови газове.
Като ускоряващ фактор през последните години се сочи разрастването на населението и повишаването на равнището на живот в държавите от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В момента човечеството има нужда не от една, а от 1,6 планети. За да отговорят на потребностите си, на китайците им трябват 2,7 Китая, на французите – 1,4 Франции, на американците – 1,9 Съединени щати, на индийците – 2 Индии, на гърците – 2,6 Гърции, на британците – 3 Великобритании, на швейцарците – 3,5 Швейцарии, на италианците – 3,8 Италии, а на японците – 5,5 Японии. Ако тенденцията се запази, през 2030 г. на човечеството ще му трябват 2 планети, за да задоволи нуждите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар