5.08.2015 г.

Проект отново ще освети фонтана в центъра на Зарата

Емблематичният за старозагорци фонтан в парк “5-ти октомври” ще бъде напълно реновиран до 2016-та година. Старите заралии помнят, че навремето водните струи наистина бяха „оцветени” от светлини, като илюминацията радваше гражданите и гостите на града. Вече е изготвен и проект, за който се изчаква одобрение от Националния институт за паметници на културата и от Министерството на културата. Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на цялата градина в парка. Той е включен в пакет от проекти, с които Община Стара Загора ще кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж”, съобщи Милена Димитрова, началник отдел „Инвестиции и управление на проекти” в Общината.
“Действително фонтанът и оборудването му са остарели, което създава много проблеми при експлоатацията. Тъй като парк „5-ти октомври“ е паметник на парковото и градинско изкуство с категория „местно значение“, проектът е изготвен съгласно изискванията и очаква да получи одобрение“, каза Милена Димитрова.
Фонтанът ще бъде основно реконструиран, но ще запази правоъгълната си форма. Той ще бъде оборудван с няколко вида фигурални дюзи, модерно осветление и озвучаване. При различно програмиране ще представя разнообразни водни и светлинни ефекти на музикален фон.
Растителността в парка ще остане в автентичния си вид, но ще бъде обогатена с нови видове, увери Милена Димитрова. Алеите ще претърпят лека корекция, а настилката ще бъде изцяло подменена с по-земни тонове, съобразени с визията на градината. 
„Обектът е включен за финансиране по ОП „Региони в растеж“. Вече има одобрени указания и документите за кандидатстване са в процес на подготовка. За Община Стара Загора има определени 52 млн. лева, които трябва да бъдат защитени с пакет от проекти, като този за реновирането на парк „5-ти октомври“ е един от многото“, обясни Димитрова.

До март догодина Община Стара Загора трябва да представи своята програма, за да получи европейско финансиране за проектите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар