17.08.2015 г.

Изложба, посветена на Цар Самуил откриват в Музея на религиите

Днес (17 август) в Музея на религиите в Стара Загора (Ески джамия) от 17, 30 часа се открива изложба, посветена на 1000-годишнината от битката при Ключ (29 юли 1014 г.) и от смъртта на цар Самуил (997–1014) на 6 октомври 1014 г. Експозицията ще остане в Града на липите до края на октомври. Тя подготвена е съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев" при СУ „Св. Климент Охридски".
Изложбата има за цел да разкаже в образи и кратки текстове на български и на английски език за времето, в което живее и управлява цар Самуил, за неговото семейство и за историческия спомен за него, за силата и мъдростта на едно управление, за победите, грешките и пораженията.

Средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически материали, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и места, където е протичал животът на българите и където достойно се е отстоявала независимостта на Българското царство, разкриват драматизма на тази петдесет годишна българо-византийска епопея (968–1018).

Няма коментари:

Публикуване на коментар