7.08.2015 г.

Уволниха директорът на РИМ в Стара Загора, напъните при избора му се оказаха напразни

Вчера (6 август), със заповед на старозагорския кмет Живко Тодоров, директорът на Регионалния исторически музей Ангел Динев е уволнен дисциплинарно.
В заповедта се посочва, че съгласно длъжностната му характеристика, директорът на РИМ, е пряко подчинен на кмета на Община Стара Загора и осъществява административно-организационното ръководство на музея, а методически се ръководи от Министерството на културата.
„Сред отговорностите, определени в длъжностната му характеристика, директорът отговаря за законосъобразността и целесъобразността на взетите от него решения" се посочва в заповедта.
В нея се прави извод, „че с действията си Ангел Динев злоупотребява с доверието на работодателя - кмета на Община Стара Загора.
Същото представлява нарушение на трудовата дисциплина по смисъла на чл.187, т.8 от КТ - Злоупотребява с доверието на работодателя, като незаконосъобразно е открил конкурс за заемане на академична длъжност „доцент" по научна специалност 5.03.06 „История на България" /военна и военнополитическа история/, съгласно Закона за развитието на академичния състав в Република България /ЗРАСРБ/, без да са налице законови основания за това и при несъобразяване с изричните указания на зам.-министъра на образованието и науката и зам.-министъра на културата.
С тези си действия, служителят е допуснал поведение, което противоречи на поведението му на ръководител на институцията РИМ Стара Загора."
Извън официалното комюнике остават фактите: въпреки многократните усилия на „група общественици” и на част от администрацията Динев не изпълни техните надежди. Той трябваше да играе роля на поставено лице, за да изпълнява указанията на хора, които имаха свой прочит за историята на Стара Загора – за хилядолетното минало на града, за мистично-сакралното му значение и други окултизми, далеч от историческата наука. Бившият директор на музея Светла Димитрова сега ръководи етнографски комплекс „Етъра”, и то много успешно. Отделно, след нейното отстраняване музея бе напуснат от част от най-качествените му уредници. Сега цялата вина се прехвърля на Ангел Динев, но вина имат и тези, които го уволняват чрез градоначалникът. Сега същите ще правят нов конкурс, от който вероятността резултатът да бъдат същия като в сегашната конфузна ситуация е много голяма…

Няма коментари:

Публикуване на коментар