11.08.2015 г.

Всички офиси на НАП вече издават персонален код

Персоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите (НАП), вече може да бъде получен от всеки от офисите в страната, съобщиха от Старозагорската структура на Приходната агенция. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите. Над 5000 са персоналните кодове, издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора.
През изминалата данъчна кампания, в страната, всяка трета декларация за доходите е била подадена по интернет с персонален код, а над 2 милиона са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г.
Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за:подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права); подаване на декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване).
От предоставяните електронни услуги на НАП, притежателите на ПИК и електронен подпис могат да получат информация и за имената на лицето изпратило към НАП данните за всички подадени документи по интернет.
Услугата Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.
Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.
Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАПwww.nap.bg или на информационния телефон 070018700, на цената на градски разговор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар