21.08.2015 г.

Старозагорската опера с предсезонна програма през септември

На кафе пред Операта ръководството посочи акцентите в програмата за предсезонния месец септември и за очакваните заглавия до края на годината. На 17 септември е с „Набуко“ от Дж.Верди на Античния форум в адаптирана версия от Огнян Драганов и Димо Костадинов и с участието на големи артисти като Венцеслав Анастасов и Ивайло Джуров и водещите солисти на операта ни Елена Баръмова, Милко Михайлов и др. На 18 септември е премиерата на танцовия спектакъл „Безвремие“ с балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора. „Иска ми се с този спектакъл да вдъхнем сила и кураж на балетната ни трупа, която ще работи с двама брилятни млади хореографи – Виолета Витанова  и Станислав Генадиев.“ – каза Огнян Драганов. Изключително интересен ще бъде концертът „Цигулката в киното“ със солист Чавдар Вълков на 23 септември и с музика от филмите „Червената цигулка“, „Списъкът на Шиндлер”,  „Кръстникът”, „Дами в лилаво”, „Гладиатор”,  „Хари Потър”, „Мисията невъзможна”, „Карибски пирати” и др.
„Амбициозна програма, представяща зрелостта и младостта на Операта ще предложим от 18 часа до полунощ в Нощта на изкуствата на 25 септември“ – акцентира директорът на Операта. На 26 септември трупата ще очарова меломаните с една великолепна постановка на „Трубадур“, за която пристига сопраното със световна кариера Драгана Радакович. „Откриваме сезона официално на 8 октомври с втория спектакъл на „Трубадур“, в който ще участва румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Граф ди Луна. Младият баритон спечели сърцата на публиката в Стара Загора на премиерата, сега го очакваме отново при нас“- сподели Огнян Драганов.
До края на годината предстоят премиери на операта „Лучия ди Ламермур“ от Гаетано Доницети със солистите на операта ни Деси Стефанова, Яница Нешева, Ивайло Йовчев, Валери Турманов и др. Също така и на две заглавия за деца – „Червената шапчица“ и „Котаракът в чизми“ от Цезар Кюи и на „Пинокио“ от Ал.Йосифов с режисьор младият и талантлив старозагорец Денис Иванов. През декември ще бъде представен балетът „Лешникотрошачката“ от П.И.Чайковски и на самия 31 декември в 18 часа в Операта започва празничния спектакъл „В двореца на принц Орловски“.


Програмата за септември
17 Септември /четвъртък/ 20:00 ч. Сцена Античен Форум  „Августа Траяна”
НАБУКО опера от Джузепе Верди
Диригент Ивайло Кринчев
Сценична адаптация Огнян Драганов, Димо Костадинов
Солисти ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ - гост, Елена Баръмова,  Михаела Берова /дебют/, Милко Михайлов, ИВАЙЛО ДЖУРОВ - гост,  Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Евгени Арабаджиев
Хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора

18 Септември /петък/, 19,00 ч.
Премиера
БЕЗВРЕМИЕ  („Timelessness“) танцов спектакъл
Хореография Станислав Генадиев и Виолета Витанова
Асистент- концепция Станислава Симеонова
Авторска музика ROBOKNOB
Продуцент  Creative Box
Балет на Държавна опера Стара Загора

 „…..Идеята е за бунт срещу съвършенството – творчеството се ражда от хаоса. Безвремие е това, което е преди бунта – съвършенство. Безвремие е самият бунт – повтарящ се акт на разрушение, от който да се роди творчеството. Безвремие е и самото творчество – креативността на предаващата се енергия, с постоянна градация от гледна точка на твореца и деградация от гледна точка на монолитната цялост. Постепенно енергията преминава в органичен живот и се задвижва матрицата на еволюцията.”
23 Септември /сряда/, 19,00 ч.
ЦИГУЛКАТА В КИНОТО  концерт  филмова музика
Солист  Чавдар Вълков цигулка
Диригент Владимир Бошнаков
Оркестър на Държавна опера-Стара Загора
В програмата музика от филмите „Червената цигулка“, „Списъкът на Шиндлер”,  „Кръстникът”, „Дами в лилаво”, „Гладиатор”,  „Хари Потър”, „Мисията невъзможна”, „Карибски пирати” и др.


25 септември /петък/
НОЩ НА ИЗКУСТВАТА В ОПЕРАТА
ПРОГРАМА
18.00 – 18.30 ч. – Генерална репетиция - „Трубадур“  опера от Джузепе Верди
18.30 – 19.00 ч. – Популярни  арии и дуети от опери със солистите на Държавна опера-Стара Загора
19.00- 19.30 ч. – Балетът на Държавна опера-Стара Загора танцува за вас
19.30 – 20.00 ч. – Класически концерт  на възпитаници на НУМСИ ”Христина Морфова”
20.00 – 21.00 ч. – Уъркшоп със Златна Михайлова /сценограф/ -  как  да претворим в картини и колажи старите афиши и рекламни материали на Операта
21.00 – 21.30 ч. – Балетът кани на танц – уроци по валс, полка, мазурка и др.
21.30 – 22.00 ч. – Да открием Фантома на операта – забавна игра с Детско-юношеска школа за опера и балет при Операта
22.30 – 23.00 ч. – Концерт на ученици от НУМСИ”Христина Морфова” – паралелки поп и джаз пеене
23.30 – 00.00 -  Мултимедийни прожекции от най-добрите спектакли на  Държавна опера-Стара Загора
Още:
Само от 19.00 до 22.00 ч. - Костюми от емблематични постановки на Операта ще могат да бъдат пробвани по избор на посетителите. Предлагаме снимки за спомен.
Фоайе Опера - изложба Opera Viva, посветена на 90-години от създаването на Държавна опера-Стара Загора
Вход свободен!

26 Септември   /събота/, 19,00 ч.
ТРУБАДУР   опера от Джузепе Верди
Диригент Мартин Пантелеев
Режисьор Георги Динев     
Сценична адаптация Димо Костадинов
Солисти ДРАГАНА РАДАКОВИЧ /Сърбия/, Александър Крунев, Гергана Русекова, Валери Георгиев, Александър Марулев, Виолета Димитрова/ Емилия Джурова, Костадин Якшев, Сашо Стойков, Марио Стайков
Оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора
С участието на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур”

ДРАГАНА РАДАКОВИЧ за първи път в България
Световно известната певица ще гостува в ролята на Леонора от операта „Трубадур” на Верди на сцената на Старозагорската опера на 26 септември
Сръбското сопрано ДРАГАНА РАДАКОВИЧ завършва Факултета по музика в Белград, учи пеене при Радмила Бaкочевич  и  Станко Сепич. Специализира  в майсторските класове на световните оперни звезди Рената Ското, Мирела Френи, Магда Оливеро и Бруна Балиони.
Дебютира на родна сцена в Народния театър-Белград в ролята на Мюзета в "Бохеми" от Пучини, следва ролята на Графинята  в "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт. В ролята на Абигайл дебютира през 2002 г. и до настоящия момент участва в още две нови продукции на операта "Набуко" от Джузепе Верди в Националния театър в Белград .
Драгана Радакович е добре позната и в Италия  – гостува многократно на сцените на оперните  театри на Модена, Ферара и Пиаченца  в ролите на: Одабела в "Атила" от Верди /продукция на Пиер Луиджи Пици/, Маргарита във "Фауст" от Гуно, в  "Mефистофел" на Ариго Бойто,  Леонора в "Трубадур",  Аида  от едноименната опера, Манон  от  "Манон Леско" на Пучини, Фиордилиджи в " Така правят всички ", Дона Анна в "Дон Жуан "от Моцарт, Розалинда в оперетата" Прилепът" от Й. Щраус,  Силва  в "Царицата на чардаша” от И. Калман  и др.
През 2008 г. Драгана Радакович пее в концерт, посветен на Джакомо Пучини в Двореца на изкуствата във Валенсия, Испания, заедно със звезди като Пласидо Доминго, Хуан Понс, Мариела Девиа и др.
В операта „Тоска” от Пучини  дебютира в Народния театър в Белград  през сезон 2008-2009 г., гостува с голям успех в тази роля в Италия - Театър Алигиери в Равена  под диригентството на Рикардо Фрица .

Драгана Радакович е предпочитан гост-солист на Румънската национална опера в Тимишоара, където изпълнява главните сопранови роли в спектаклите на оперите „Тоска", "Набуко", "Аида", "Атила",  "Адриана Лекуврьор".

Няма коментари:

Публикуване на коментар