12.08.2015 г.

Подготвят проекти за ремонта на централния парк и Летния театър в Стара Загора

Община Стара Загора ще опита да финансира с евросредства ремонтите на Летния театър и залата в Синдикалния дом, както и реновирането на парк "Пети октомври". Това обяви пред Дарик кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
"Мисля, че за залата в Синдикалния дом и Летния театър ще са ни необходими 7-8 милиона лева, за да бъдат те в състоянието, в което ги искаме. Не успяхме да осигурим финансиране тази година, но ще търсим други варианти като програма "Региони в растеж", по която Стара Загора ще получи 53 милиона лева. Вярвам, че ще успеем да направим и това", обясни Живко Тодоров.
Ръководството на общината опита да осигури средствата за двата големи ремонта още тази година, но проектът за реновирането на Летния театър и създаването на музей на открито не получи одобрение по програма „Културно наследство и съвременни изкуства". Проектът бе на стойност 1 347 121.48 евро.
Кметът на Стара Загора допълни, че няма проблем фонтанът в центъра на парк "Пети октомври" да заработи отново.
"Няма проблем да го пуснем и в сегашното му състояние, но загубите на вода, течовете са големи. И причина за това е фактът, че цялата инфраструктура е в окаяно състояние. Самият фонтан има нужда да се поднови. Има проект, за финансирането на който ще кандидатстваме отново по програма "Региони в растеж". И вярвам че той ще бъде одобрен, за да може да подменим и облика на парка, фонтана и цялото площадно пространство около общината и по главната улица.
"Въпрос на време е всичко това да се случи и града да придобие нов облик", допълни градоначалникът.
"Парите никога не стигат, но смятам, че като сума 53 милиона лева са достатъчно, за да се усети разликата от това, което е било и това, което ще бъде", коментира Живко Тодоров по повод на цялата сума, която ще бъде отпусната на града по програма "Региони в растеж".

Няма коментари:

Публикуване на коментар