3.08.2015 г.

Продължението на „Милениум” излиза 10 години след смъртта на автора Ларшон

Четвъртата част на известната трилогия "Милениум", която е позната и от популярните едноименни филми, показани и на родния екран ще излезе скоро - десет години след смъртта на автора Стиг Ларшон. Издателство "Норстед" е поверило продължението на популярния трилър, чиито три тома са продадени в над 80 милиона екземпляра на писателят Давид Лагеркранц. Той е работил упорито 18 месеца, от август 2013 до януари 2015-а.
През февруари 2015 г. Лагеркранц изпраща окончателния ръкопис на издателите. Той спечели известност като биограф на футболиста Златан Ибрахимович. Книгата, за която се знаят малко подробности, е озаглавена "Онова, което не ме убива" и ще излезе на 27 август. Правата за издаването й вече са продадени в повече от 40 страни (у нас на "Колибри").
Шведският писател и журналист Стиг Ларшон не доживява да види своя опус магнум в книжарниците и киносалоните (и трите книги бяха екранизирани в родината му, а и Холивуд посегна към тях - Дейвид Финчър засне първия том под заглавие "Момичето с татуирания дракон" през 2011 г., втора и трета част все още предстоят). Трагичната 2004-та го заварва като редактор на антирасисткото списание "Експо". Издателите предричат голямо бъдеще на романа му, разказващ за един реалистичен свят на аморални финансови афери, екстремистки заговори и изкривено правосъдие - въпреки че до момента 50-годишният Ларшон не е публикувал нито ред художествен текст. Приживе журналистът получава смъртни заплахи, затова адресът му не фигурира в никакви регистри, името му не е написано на пощенската кутия, излиза през задната врата на дома си или през мазето. Смята се, че е починал от инфаркт; издателката му поддържа тази версия. Съществуват и версии за насилствена смърт. Ларшон е прототип на главния герой в романа - разследващия журналист Микаел Бломквист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар