19.08.2015 г.

Западноевропейски автори заменят руските в училищните програми

Децата предпочитат компютърните игри и по-кратките издания

Западноевропейската литература замени руската в списъците с книги за учениците през лятото. Досега задължителната литература е променяна само веднъж, веднага след началото на прехода. Днешните ученици изучават "Малкият принц" на Екзюпери, а "Евгений Онегин" на Пушкин е извън програмата.
След промените, логично от програмата по литература отпадат произведенията, свързани със социализма и комунизма. Вече не се изучават творби за партизаните като "Овчарчето Калитко" и "Митко Палаузов", както и стихотворения, възхваляващи партията.
„От Веселин Ханчев остана едно стихотворение - „Художник", което е много хубаво, свързано е с изкуството", твърдят педагози.
От програмата отпадат и много произведения от руската литература:
Освен  „Евгений Онегин" и „Война и мир". От руската литература остана един бегъл поглед, което е озадачаващо, но в унисон с новата политическа ориентация.
В програмата са включени нови произведения от западноевропейската литература, като "Малкият принц" на Екзюпери, "Приказка безкрай" на Михаел Енде, "Щастливият принц" на Оскар Уайлд. От Балзак вместо "Йожени Гранде" вече се изучава "Дядо Горио".
„В шести клас са залегнали много повече произведения от западноевропейската литература. Преди 1989 година например „Малкият принц" го нямаше".
Учениците трябва да четат произведенията, които изучават, и е добре да направят това през лятото, убедена е Мария Султанова.
Днешните деца предпочитат произведения с щастлив край и с по-малко негативни събития в сюжета. Това подсказва, че е необходимо учебната програмата да се обновява периодично с творби, които учениците харесват и към които проявяват интерес, убедени са преподавателите по литература.

Друг е въпросът, че учениците днес е много трудно да ги накараш да изчетат всичко, дори от задължителния списък. Интернет поколението не се интересува от класика, независимо дали е западна или руска. Книги игри от рода на родния Конрад или други западни образци, комикси и сюжети базирани на електронни игри са по-интересни за подрастващите, отколкото дебели книги като „Приказка без край”, нищо че е от Михаил Енде, а не от Толстой. Да не говорим за „Война и мир”, която биха прочели (без да я разберат) само срещу добро заплащане… 

Няма коментари:

Публикуване на коментар