3.08.2015 г.

Фермерският пазар – успех или фалстарт

Голям е интересът от страна на старозагорци, твърдят общинарите, към първия фермерски пазар, който се проведе миналия петък в предвидената първоначално площ за продажба на цветя, на централния градски пазар в Стара Загора. Мястото стои неизползвано поради високите такси, следствие от реконструкцията на пазара.
Фермерите предлагаха произведени от тях козе мляко - сирене, кашкавал и кисело мляко, подправки и билки, пресен хляб, произведен с дива мая и пълнозърнесто брашно, белите вина, зехтин и студени био-чайове, както и различните био-зеленчуци и плодове, на характерните за такива тържища „био-цени”, т.е. малко по-височки.
Включиха се 6 от заявилите интерес 8 производители на собствена продукция на биохрани, те са участници и на други подобни изложения в Пловдив, столицата и другаде, като нито един от тях не беше от областта.
От администрацията на пазара изискват всички участници във фермерския пазар да са био-сертифицирани, или да бъдат регистрирани по наредба №26 за директни доставки на собствено производство. Това са малки семейни фирми от страната, предлагащи изцяло собствена продукция. Идеята, разбира се, бе обявено че е на кмета Живко Тодоров.
За голям успех обаче е рано да се говори. Скромното участие и меренето на интереса, който като за първи път е нормално да е по-голям, не дават основания за категорични твърдения в тази посока. Фермерите ще предлагат стоката си всеки петък. Дали фермерското пазарче ще се задържи и ще компенсира липсата на търговски интерес към площта в западната част на централния пазар, това тепърва ще видим. Ето как пък видяха първата „сесия” на „екоборсата” едни от недопуснатите участници в инициативата.
"ОТКРИВАНЕ /ЗАКРИВАНЕ/ на фермерския пазар в Стара Загора. Или защо чиновниците, трябва да си гледат столчетата и далаверките, вместо да претендират, че помагат на нас - производителите на чиста храна да стигнем до хората.
След като бяхме лично поканени на откриването от началника на общински пазари г-н Кольо Чергеланов, се оказа че не можем да продаваме сладката и сиропите си от диви плодове (черници, бъз, джанки, акация) понеже нямаме сертификат за био продукция и не сме регистририрани по наредба 26. Така също черниците, бъза,джанките и акацията не са включени в анкетната ни карта на земеделски производители. Най забавното беше, че след въпроса на добронамерена журналистка имаме ли право да проваме тези продукти и с какви точно документи, организатора на пазара вдигна рамене и чакахме агенцията по контрола на храните да дойде и да каже. Те така и не дойдоха, но по телефона обясниха на организатора за тази 26та наредба, която всъшност е само за животинска продукция и няма нищо общо с нас. Да не говорим че въобще не бяха и чували за "ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪОТВЕТСВИЕ". И така ние отказахме да извадим останалите си продукти, които имаме право да продаваме(вино, шарлан, сладко от ябълки) и да участваме в този фарс наречен ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР. На него имаше 4-5 реални фермера и 10-20 чиновници и журналисти. Приканваме всички наши колеги производители да бойкотират тази измислица наречена "ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР СТАРА ЗАГОРА" и да не участват в това отчитане на дейност на некомпетентните чиновници", споделиха фермери в социалната мрежа.

Димитър Славов

Няма коментари:

Публикуване на коментар