25.09.2015 г.

Махалото на Фуко отново се завръща в парижкия Пантеон

164 години след като френският учен Леон Фуко доказва, че "все пак Земята се върти", изобретението му се връща под купола на Пантеона в Париж след реставрация. През 1851 г. пред насъбралата се публика ученият демонстрира, че Галиело Галилей е бил прав. За целта използва 28-килограмова метална топка, окачена на стоманено въже с дължина 67 метра, което позволява на махалото да се върти продължително. Подът под махалото е застлан с пясък, а на дъното на сферата има шип, който оставя следи върху пясъка при всяко движение.
Оригиналното устройство се пази в Музея за изкуство и занаяти в Париж, а реставрираното махало е копие, направено през 60-е години на миналия век. След редица прецизни настройвания 28-килограмовата топка пак ще се върти на всеки 16.5 секунди в продължение на шест часа и ще остави следи върху посипан пясък, както през 1851 г.
"Всичко беше внимателно измерено: ъглите, точките на закрепване, опъването на кордата и накрая всичко си дойде на мястото", казва Жак Бюрел, който отговаря за сложната операция. "Чудя се дали Фуко си е представял, че все още някой ще проявява интерес към изобретението му след повече от 160 години ." Връщането на махалото слага край на първата реставрационна фаза на Пантеона, която включва укрепване на структурата и поправка на покрива. Реставрацията на сградата до този момент е струвала 19 млн. евро, предвиждат се още 10 години работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар