23.09.2015 г.

"Слънчев удар" на Никита Михалков влиза в битката за „Оскарите”

Филмът "Слънчев удар" на режисьора Никита Михалков е избран от Русия да представя страната в надпреварата за наградите "Оскар" в категорията най-добър чуждоезичен филм, предаде ТАСС, като се позова на Владимир Меншов, ръководител на руският Оскаров комитет.
Коментирайки новината, Михалков заяви, че засега не вярва на случилото се. "Първи април?! Сега е септември. Не, наистина не знаех. Вече имам един. Не е лошо да получа и втори, но, страхувам се, че няма да го понесат" - казва режисьорът, цитиран от БТА.
В края на януари "Слънчев удар" получи пет награди "Златен орел", включително и за най-добър филм. През юни продукцията на Михалков бе отличена за операторско майсторство и на международния кинофестивал в Шанхай.
Михалков е носител на "Оскар". Той получи наградата през 1994 г. за "Изпепелени от слънцето".
Филмът "Слънчев удар" е заснет по прозата на Иван Бунин. Световната премиера се състоя на 3 октомври 2014 г. в Белград, а разпространението й е от 9 октомври 2014 г.
Режисьорът е започнал работа над филма преди 37 години, 11 пъти е пренаписвал сценария, стремейки се да "напипа" истинския Бунин. В основата му са залегнали разказът "Слънчев удар", "Окаяни дни" и дневниците на писателя от времето на Гражданската война.
Снимките са започнали през лятото на 2012 г. Режисьорът е подготвил и 5-серийна версия на филма за телевизията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар