18.09.2015 г.

За седми път „Северно сияние” представя скандинавското кино

Вече за седми път "Северно сияние" ни среща с киното от Скандинавия и Прибалтика. От 24 септември до 1 октомври в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема и кино "Одеон", където ще се покажат 15 премиерни заглавия от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.
Исландският филм "Разврат на макс" отличен с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) в Карлови Вари слага началото на сиянието. Филмът има 12 номинации за исландските филмови награди "Едда" и представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон - непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел - премиера на Исландия. Преди да бъде публично озаптен, Лейфур кани приятелите си на запомнящ се пир.
Сред акцентите на фестивала е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен "Часът на риса". Заедно с Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и Кристиян Левринг, Краг-Якобсен е едно от емблематичните имена на манифеста "Догма 95". Носителят на две награди от фестивала във Венеция "Срещата на випуска" представя новото шведско кино. Лентата е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля.
Ще бъдат отбелязани и две годишнини. По случай 150 години от рождението на забележителния норвежец Едвард Мунк ще бъде показан "Викът на Мунк". Сред творците, които споделят как творчеството на гения им е повлияло, са Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин. Точно толкова години се минали и от рождението на Ян Сибелиус, по този повод в програмата е включен единственият игрален филм, посветен на финландския композитор - "Сибелиус".
Финалът е с две прожекции на "Бьорк: Биофилия".

Няма коментари:

Публикуване на коментар