22.09.2015 г.

Филмови мелодии от Холивуд и европейското кино представят в Операта

На 23 Септември (сряда) в 19 часа в Държавна опера-Стара Загора представят интересния концерт - филмова музика ЦИГУЛКАТА В КИНОТО със солист  Чавдар Вълков цигулка, диригент Владимир Бошнаков и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. В програмата е включена музика от филмите „Червената цигулка“, „Списъкът на Шиндлер”,  „Кръстникът”, „Дами в лилаво”, „Гладиатор”,  „Хари Потър”, „Мисията невъзможна”, „Карибски пирати” и др. 
През  миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като „съвременна класика”. Създадена най-често за голям симфоничен оркестър, като неизменна част от големите холивудски или европейски продукции, тя се превръща във важна част от успеха на филмите, включително с десетки награди Оскар, Златен глобус, Грами и др.
Характерните мелодии, обобщаващи темите, сюжета, филмовите образи, носят неповторима емоция, в която се преплитат, спомени, носталгия, удоволствие, копнеж... Често музиката предизвиква и интереса към филмовата творба, като носител на концентрираната идея, чувство и атмосфера.
Програмата е насочена както към аудиторията, с интереси в областта на киното, така и към музикалните ценители. Цигулката, като най-популярният инструмент от тези, включени в оркестъра, се превръща в събирателен център на програмата. Пълноценното възприятие на музиката ще бъде подпомогнато и от мултимедия с подходящи филмови фрагменти.
Досега продукцията „Цигулката в киното” е представена с успех в София, Шумен, Плевен и много други градове.

Чавдар Вълков-цигулка

Той е роден е на 12.8.1973 г. в Плевен. Започва музикалното си образование на 6- годишна възраст. През 1992 г. завършва СМУ “П. Пипков” в Плевен със специалност цигулка, като основна роля в неговото развитие има педагогът Йовка Йорданова. През ученическите години участва в майсторските класове на проф. Ифра Нийман (1991) и Ваня Миланова. През същата година е приет в ДМА „П. Владигеров” в София, инструментален факултет със специалност цигулка. Завършва висшето си образование през 1996 г. в класа на проф. Е. М. Попова. В периода 1996-2003 г. работи в Плевенска филхармония, а в периода 2000-2003 г. става помощник-концертмайстор на оркестъра. През 2002 г. създава и менажира камерен оркестър “Студио Примо”, на който също така е музикален директор и концертмайстор. На следващата година е асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев и Памела Никълсън “Voodoo orchestra” който участва в благотворителния концерт на 26.09.2003 в Royall Albert Hall - Лондон, заедно с Дзукеро, Сара Брайтмън, Омар Фарух и много други звезди на световния шоу-бизнес. От 1998 г. участва в европейските и световни турнета на New York Harlem Theatre с операта “Порги и Бес”, а от 2004 г. става и концертмайстор на продукцията. През 2005 г. е отново асистент-мениджър на оркестъра на Васко Василев, този път носещ името „Super orchestra girls”, в най-новият проект на виртуоза, Памела Никълсън и Класик ФМ с който направи поредица от концерти в България – София, Пловдив, Варна, Русе и Плевен. Като концертмайстор на Камерен оркестър „Студио Примо” участва във всички значими музикални фестивали в България - Новогодишен музикален фестивал, Салон на изкуствата, Аполония, Европейски музикален фестивал, Лауреатски дни Катя Попова. От 2010 г. работи съвместно с испанската импресарска агенция Powerstring Media Music за реализацията на звукозаписни проекти за Западна Европа и Америка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар