25.09.2015 г.

Изложба на Рейчъл-Еванс Касабова представят на Гео Милеви дни’ 2015 в Стара Загора

Днес от 18 ч. в Художествена галерия Стара Загора /западна зала/ ще бъде открита изложба от репродукции на рисунки и живописни произведения от творчеството на Рейчъл Бриджит Еванс – Касабова /1900-1993/.
Основната част от представените в експозицията творби на съпругата на по-малкия брат на Гео Милев, Рейчъл Бриджит Еванс, са създадени през 30-те години на 20 век, а сюжетите им са свързани с пейзажи и жанрови сцени от Родопите, Стара планина, Рила, Черноморието, София и Истанбул.  Репродукциите в изложбата са дело на именития фотограф-художник Иво Хаджимишев, който през 1978-1979 г. се среща с нея в Лондон и там заснема нейните произведения, обяснява директорът на галерията проф. Марин Добрев.
Бриджит Еванс, е дъщеря е на английския художник Уилфред Еванс. Завършва лондонското училище по изкуства „Слейд” и в края на 20-те години заминава да специализира в Париж. През 1931 г. тя за първи път посещава България. При второто си пътуване до София се среща с Пенка Касабова /сестра на Гео Милев/, а чрез нея и с по-малкия им брат Борис Касабов, за когото през 1935 г. се омъжва. Между 1932 и 1945г. Бриджит Еванс пътува из различни краища в страната, създавайки множество рисунки и десетки живописни платна. През 1946 г. заминава, заедно със сина им Джордж за Лондон и едва осем години по-късно към тях се присъединява Борис Касабов. В България Бриджит Еванс не успява да организира своя изложба. Живописното й творчество продължава до началото на 90-те години. Свои произведения тя показва в лондонски галерии.

Изложбата в ХГ Стара Загора е свързана с провеждането на традиционните Гео Милеви дни’ 2015. Организатори са Международна фондация „Гео Милев”, Община Стара Загора и Художествена галерия Стара Загора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар