10.09.2015 г.

Корабът „Радецки” кани ценителите на историята на 22 септември

Единственият плаващ музей не само у нас, но и на целия Балкански полуостров - параходът „Радецки”, тръгва отново по река Дунав в навечерието на Деня на Независимостта на България. Това съобщиха от Министерство на културата.
В първия от серията почивни дни в навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки” - национална светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев,загинали за свободата на България през 1876 г., ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище.
От Национален музей „Параход Радецки” канят ценителите на историята да се качат на борда на легендарния параход на 19 септември, каза пред Стандарт завеждащият филиал на музея Людмила Дамянова.
На 19 септември параходът ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище - от 15 до 16 часа. Билетите се купуват на място и са на достъпна цена - за деца, ученици, студенти и пенсионери - 4 лева, за останалите - 6 лева. На борда могат да се качат 100 пътници, а ако интересът към екскурзията е много голям, в същия ден ще бъде осъществена и втора обиколка - от 16 до 17 часа.

„Пасажерите” ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която са ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода.
Австрийският параход „Радецки” е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.
През 1966 г. е построено копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Пуснат е на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев.
От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в град Козлодуй в специално изградено за него място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар