9.09.2015 г.

Три нови заглавия на Агата Кристи пуска ЕРА за 125-годишнината от рождението й

Стартира нов конкурс за криминален роман


На 15 септември се навършват 125 години от рождението на Агата Кристи. По този повод издателство ЕРА пуска три нови заглавия на Кралицата на криминалния жанр в разпространителската мрежа. По случай юбилеяот ЕРА подготвя редица инициативи, с които да направи хилядите фенове на авторката у нас съпричастни с празника.

v  В книжарниците на „Приятели”, „Буктрейдинг”, „Сиела”, „Гринуич” и „Бард” между 10 и 20 септември ще се проведе томбола с книгите на Агата Кристи. Голямата награда за победителя – уикенд за двама – ще се тегли на 23 септември на Фейсбук страницата на ЕРА. За участниците има и други изненади.
v  Феновете на Агата Кристи ще могат да определят любимата си книга от авторката между 10 и 20 септември на сайта на ЕРА (www.erabooks.net).  За целта е подготвена специална анкета, a един от участниците ще спечели награда.
v  Ще се проведе второто издание на националния конкурс за криминален роман „По стъпките на Агата Кристи”. Огромният интерес, който предизвика състезанието преди пет години и широката популярност, която добиха победителите след приключването му, вече го утвърдиха сред почитателите на Първата дама на криминалния жанр. Конкурсът стартира на 15.09.2015 г., ръкописи ще се приемат до началото на април 2016 г., а победителят ще се определи през септември 2016 г. Голямата награда е публикуване на печелившия роман с логото на издателство ЕРА.
v  Като част от кампанията по отбелязването на тази забележителна годишнина, всички книги на Агата Кристи, издадени през 2015 г.,са  отпечатани с юбилейно лого.
Агата Кристи е определена за най-продавания и превеждан автор на романи в целия свят. Книгите ѝ са издадени в тираж, надхвърлящ два милиарда екземпляра, а продажбите на най-популярното ѝ заглавие „Десет малки негърчета” го превръщат в най-четения криминален роман на всички времена. Повечето от романите и разказите ѝ са адаптирани за телевизията и радиото. Кралицата на криминалния жанр създава също седемнайсет театрални пиеси – най-известната от тях –
Капан за мишки”, държи рекорда за най-дълго играна пиеса без прекъсване в света.
Агата Кристи вдъхва живот на двама от най-обичаните и емблематични детективи в художествената литература. Любимият на всички белгийски детектив Еркюл Поаро е нисък, закръглен и с доста комичен вид, притежава остър като бръснач ум и се уповава безрезервно на своите „малки сиви клетки”. Но Агата обича повече другия си прочут  детектив Джейн Марпъл – слабичка симпатична стара мома, която често се занимава с благотворителност, интересува се от клюки и с желязна логика разплита всяко престъпление, което се случва наоколо. Други герои на нейните криминални произведения са Ариадни Оливър, Паркър Пайн, Томи и Тапънс, старши инспектор Батъл.


Новите заглавия от поредицата са:
Безмълвният свидетел (номер 63 от поредицата)

Всички смятат, че за падането на Емили Аръндел е виновна топката, оставена от кучето й на стълбите. Но колкото повече мисли тя за произшествието, толкова по-убедена е, че някой от близките й се опитва да я убие. На 17 април Емили пише за подозренията си на Еркюл Поаро. Писмото стига до него чак на 28 юни… Kогато тя е вече мъртва.

Загадката от Ситафорд  (номер 64 от поредицата)

В отдалечена къща по време на вечеря шестима души решават да запълнят часовете в снежната зимна нощ със спиритически сеанс. Но съобщението, което се изписва пред тях, е повече от обезпокоително: Капитан Тревелян… Мъртъв… У-б-и-й-с-т-в-о. Послание от отвъдното или зловеща шега? Единственият начин да бъдат сигурни е да открият капитан Тревелян. За нещастие, снежните преспи са блокирали пътищата и някой ще трябва да стигне до дома му пеш. Само за да го намери… мъртъв.
 
Съдружници срещу престъплението  (номер 65 от поредицата)

Томи и Тапънс са съучастници в разгадаването на престъпления в цяла поредица объркващи и сложни разследвания, след като поемат управлението на детективска агенция. 

Кражба на розова перла, пробождане на голф игрище, криптирани съобщения на страниците с обяви, изчезнала дама и дори сандвичи с отровен мармалад са само част от интересните случаи, които се трупат пред вратата им. Ще успеят ли двамата да зарадват клиентите си с резултати до двайсет и четири часа?

Няма коментари:

Публикуване на коментар