29.04.2014 г.

McDonald’s вкара ГМО продукти в европейските си филиали

От началото на април веригата за бързо хранене McDonald’s позволява на своите доставчици
на пилешко месо в ЕС да използват генетично модифицирани фуражи.
Говорител на веригата за Германия потвърди информацията на списание Spiegel.
Досега в Европа McDonald’s изискваше от своите доставчици на пиле да използват само генетично немодифицирани храни. Със сегашното си решение веригата прекратява въведеното от самата компания през 2001 г. ограничение да се отказва в Европа от ползването на ГМО фураж при производството на Chickennuggets и Chicken Burger.
Но сега международни и национални доставчици на пилешко месо са информирали, „че те не могат да гарантират достатъчно количество негенетично модифицирани фуражи при разумни търговски условия от началото на второто тримесечие на тази година", каза говорителят на групата.
„За McDonald’s важна е само цената", критикува Стефани Тове-Римкайт от екологичната организация Greenpeace. В всеки Chicken Burger клиентите вече ще получават меню, което насърчава използването на отрови и генно инженерство в селското стопанство, казва тя.
„И това се случва, въпреки че по-голямата част от потребителите не желаят генни технологии в храните". Според изчисленията на Greenpeace всеки Chicken Burger би се оскъпил с по-малко от един цент, ако групата продължи да се въздържа от генетично модифицирани фуражи.
McDonald’s обаче подчерта, че чрез новата практика качеството и безопасността на храните няма да бъдат засегнати. Дори Световната здравна организация наскоро е установила, че генетично модифицираният фураж за животни не влияе върху качеството или безопасността на месото, млякото и яйцата, казва говорителят на американската верига.
На този фон McDonald’s Европа премахва на 27-те европейски пазари през второто тримесечие на годината ограничението за доставчици, които биха могли да използват при отглеждането на пилета негентично модифицирана храна. Решението важи за всички пилешки продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар